Syria: hidden treasure of the Middle East

Blog thumbnail

About this blog

Hi there, this is the story of our trip through Syria. Since March 2011, protests against the government have escalated in scope and violence with human rights groups estimating hundreds of people have been killed. But all that happend after our journey. We found that Syrians are among the most friendly and hospitable people in the world! Since Bashar al-Assad took over the reins from his father in 2001, modernisation has been on the national agenda. Fortunately, all this modernisation doesn't mean that Syria has lost sight of its past. The country has more than its fair share of significant historical sites, all of which are respectfully maintained by the authorities. The ancient cities of Damascus, Aleppo and Bosra are all listed on Unesco's World Heritage list, as is the sensationally beautiful ruined city of Palmyra. Mighty Crusader castles, labyrinthine medieval souqs, jewel-like Damascene houses and sacred Umayyad mosques are only some of the treats on offer. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dit is een reisverslag -dag na dag- van onze 10-daagse rondreis langsheen Syri's mooiste plekken. Fijne vakantie achter de rug, zeer veel beleefd, veel gezien, en niets onaangenaams voor gehad. Het was leuk, maar niet echt om uit te rusten. We hebben in Damascus een auto gehuurd en reden zelf, 2500 km gebold van zuid naar noord, van west naar oost, langs de Eufraat en door de woestijn,.... Alles zelf geregeld en georganiseerd (auto, logies, te bezoeken sites), de weg zoeken.... enzovoorts, het vergde soms serieuze inspanningen. Maar dat heeft zijn meerwaarde. Zo leer je een land en de mensen beter kennen. Bovendien is een georganiseerde groepsreis niet aan ons besteed, wij krijgen de zaken niet graag netjes op een blaadje gepresenteerd, zoeken het liever zelf een beetje uit, we houden van uitdagingen, wat avontuur en verrassingen! We hebben genoten van veel prachtige sites met oude kruisvaardersburchten, kloosters en kerken, runes uit de Byzantijnse en Romeinse tijd, gewandeld doorheen de oude centra van Damascus en Aleppo met hun moskeen, oude Khan huizen (karavanserai), hammams, paleizen n.... hun soekhs! Het was een ware terugkeer in de tijd!

Gelukkig hebben wij niets gemerkt van de sinds ongeveer een maand geleden uitgebroken onlusten in Deraa, een stadje helemaal in het zuiden van het land. We hebben eventjes getwijfeld of we het zuiden wel zouden aandoen, we hoorden immers dat sommige reisorganisaties voor alle zekerheid / veiligheid Bosra (dat niet zo erg ver van Deraa ligt) van hun rondrit geschrapt hadden. We hebben uiteindelijk besloten toch ook zuidwaarts te trekken, daar bevindt zich namelijk de prachtige Romeinse site Bosra met zijn erg goed bewaard theater. En we hebben er geen problemen ondervonden.

Hier en daar -op verschillende 'strategische' plekken in het land- was er politiecontrole (we weten niet of die er vr de onlusten ook al was?).

We hebben zelf gereden (meeste toeristen huren een chauffeur) en dat is erg goed verlopen! Enkel in de grote steden -Damascus en Aleppo- is het iets moeilijker rijden: niet alleen is er daar niet zo erg veel bewegwijzering -laat staan bewegwijzering in het Engels-, het verkeer verloopt er bovendien ook een beetje 'hectisch'. Je moet dus toch wat lef hebben om je te wagen in die wriemelende massa van onophoudelijk toeterende chauffeurs: in 't stad rijden ze met 4 naast elkaar op 2 rijstroken, ze durven al eens in de verkeerde richting en door het rode licht rijden, voetgangers steken plots over waar je het niet verwacht, ..... Maar als je jou die Syrische 'cowboy-rijstijl' aanmeet, dan lukt het wel! Natuurlijk is een goede wegenkaart onmisbaar (en die hadden we), maar als je echt 'verloren' bent gereden is er altijd wel een behulpzame Syrir die met je meerijdt om de weg te tonen! De Syrirs zijn inderdaad enorm vriendelijk en gastvrij! "Welcome to Syria" is het zinnetje dat we tijdens deze reis het meest gehoord hebben, en het waren geen loze woorden!

  • preparing our trip to Syria
  • Back home: eindbalans en nuttige info
Trip Start Apr 01, 2011
1
15
Trip End Apr 12, 2011


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

There are 15 entries in this blog

Start your own travel blog

Use this image in your site

Copy and paste this html: