Raflezije in organgutani :)

Trip Start Dec 12, 2005
1
48
159
Trip End Jul 12, 2016


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Malaysia  ,
Monday, May 29, 2006

No, zdej sem se zgrozila, k sem vidla, da nisem nc napisala ze fuuuul casa:)
da pa ne dolgovezim zacnimo na zacetku. Po odhodu iz Sibuja, ki je popolnoma Kitajski (CISTO KITAJSKI) in vse popljuvano in vsi govorijo na glas (js ne vem, zakaj po mobitelih VSI kricijo ?)
Sibu je drgac sred Bornea in od tam je odskocna deska za Kapit (dejte se mal izobrazevat in poglejte na zemljevid, sej js bi ga uploadala, sam verjemte, da je hitrost interneta tuki ene hitrost crnogorcev pri vstajanju). No, Kapit se je izkazal za lustno mestece sred gozda, seveda edina povezava REKA (trajekt 3 ure v eno smer, sam lustno, zelo KITAJSKO). Znan je po tem, da spravljajo les po reki navzdol (predvsem) in po tem, da so ob reki LONGHOUSES, ki so tko tradicionalno indonezijsko/mnalezijske, vec druzin zivi v eni DOOOOOOLGI HISI. Danes je to predvsem prekleto (pardon Oma!) turisticna atrakcija in krneki, tko da brezveze, sploh ne dozivis tistega, kar bi clovek zelel.
no, vrnila sem se v Sibu in naslednji dan sla z ladijco (LADJO) po reki in morju do Kuchinga (ok, je brez T-ja). Kuching je malce manj Kitajski in od tam sem imela plan (beri: IMELA PLAN) it v Indonezijo. (na istem otoku). No, torej Zala se odpravi na Konzulat Republike Indonezije, ker so ji v Singapurju rekli - na AMBASADI, da seveda, lahko preprosto dobim vizo v Kuchingu (GRRRRR). No, pridem na Konzulat lepo zakrita, v dolgih hlacah itd... tajnica rece: yu can not get visssa. A slisim prav: Pardon? se enkrat: Yu can not get visssa. Ok, seveda ostanem mirna in vprasam: can you explain me ... WHY NOT? In pol ona zacne razlagat, da ne dajajo vec viz za tujce, ker pac tko je. In pol js vprasam ce lahko dobim, vizo: on arrival - torej na letaliscu. In ona: NE. In js, how do you know? In ona: I know. In js: Can you show me, where is written that I can't!? In ona potegne vn milijon papirjev in js seveda vse pregledam in ji slavnostno zatrdim: tuki nc ne pise, da ne morem. In pol me ona posede in cakam na konzula.
PRIDE stric, k mu ze na obrazu pise, da je slabe volje, ker ma pisarno v najbolj fancy plejsu na borneu in ker je cist u bedu, ker ne more igrat golfa (kar sem razbrala iz telefonskega pogovora).
U glavnem. Cist je ponoru, ko sem vprasala zakaj ne morem dobit vize (seveda je 3x reku, da sem iz Slovakie in sem ga 3x popravla da sem iz Slovenije. Skratka on se je odlocu ene leto in pol nazaj, da pa ne bo vec izdajal viz za tujce - ceprav je Borneo - Sarawak (predel Bornea) delno avtonomen in torej dejstvo, da nimajo konzulata nekak ni cist legalno - mislim predvsem pomeni to, da konzulat NE OPRAVLJA SVOJIH FUNKCIJ, kar se popolnoma zaplete oz. postane zadeva dejansko PRECEJ SPORNA. (vcasih je bols ce clovek MALO VE! :).
No, in pol sem js cist znorela, ker sem zdej v Kuala Lumupurju, kamor sem mogla SAM ZARAD PREKLETE (sorry Oma spet, in mami pardon, sam nesposobni ljudje oz. taksni, k si prirejajo pravila me cist iritirajo!) VIZE!

No, kkrol: na koncu je dodal: ja, and you are a woman and it's dangerous. Se sreca, da sem lepo vzgojena, sam VSE SE VRACA SLEJ AL PREJ, TKO AL DRGAC! (mogoc ga bo zadela zogca za golf v nogo). obrnila sem se na peti in odsla!

Edina svetla tocka dneva je bla ta, da sem klicala v nacionalni park in so mi povedali, da RAFLEZIJA CVETI!!! To je najvecja roza na svetu, ki je dejansko parazit in s svojim smradom privablja musice. Cveti samo 4 - 5 dni na vsakih par let in je nora sreca, da sem jo vidla. Nasledji dan sem sla v park in ko najdem kabel oz. normalen internet si boste lahko ogledali rozo. Ta je imela premer 67 cm. Najde se jih na Borneu in Javi in samo na borneu je ene 16 vrst. Vsako leto jih v tem parku, kejr sem bila cveti ene 32 v povprecju.

Po rozi si je seveda bilo potrebno ogledat se orangutane, kar je bila najbolj grozna izkusnja zadnjih petih mesecev. V zadnjih 4 mesecih nisem nikol vidla vec kot 5 belcev na enem koncu, v parku, kjer so bli orangutani pa je bilo ene 100 turistov, popolnoma kulturno neosvescenih ( v kratkih hlacah, zenske v majicah brez rokavov - how RUDE!)
no, ubogi orangutani so bili izpostavljeni kakor v cirkusu * grozno in OPICE (turisti) so jih slikali z flesi (obup!), tko da upam, da mi ob ratal videt orangutane v divjini v indoneziji!

Nasledji dan sem letela v Kuala Lumpur (se sreca, da obstaaj Air Asia) in zdej cakam da vidim kaj se dogaja v Indoneziji in kdaj dobim vizo. Seveda je bil v cetrtek nek nacionalni praznik, zato je ambasada zaprta ze 4 dni (se vikend seveda vmes), zacele so se solske pocitnice, tko da komi cakam da jo pobrisem nekam na sonce in na plazo.

seveda vas obvescam, sam ne skrbet ne grem na Javo al pa sumatro, strogo VZHODNO! od Balija :)
V KLu pa ni nc pametnega razen velikih zgradb in ene kul knjigarne :)
dijo!
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: