Riževe terase

Trip Start Mar 26, 2011
1
36
56
Trip End Aug 01, 2011


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed

Flag of Vietnam  , Quảng Trị,
Saturday, May 28, 2011

Kaj je hujšega kot to, da na spalniku dobiš v kabino dva starejša deca, za katera si skoraj popolnoma prepričan, da bosta vso noč žagala drva? To, da ti sred noči še meni nič, Klemnu nič suneta vodo, ki sva jo pred odhodom dodobra preplačala in to, da so ljudje sredi noči hodili kadit na hodnik - seveda pod "no smoking" znak.

Ja, izkazalo se je, da je en izmed stricev začel s smrčanjem, še preden smo bili 5 minut na poti. Tudi ropotanje vlaka ni ravno pomagalo. Ko sva se zjutraj zbudila, sva na tleh našla svojo vodo, ki je bila zvečer še zapakirana in polna. Žal ta spalnik ni imel zaves (tako, kot tisti na relaciji Bangkok - Chiang Mai), ki bi te zakrile, ko si bil v svoji postelji, imel pa je ogledalo na vratih kupeja. To mi je z zgornje postelje nudilo izjemen pogled na oba strica, ki sta brez majic in odkrita ležala na svojih pogradih. Oujea!

Z nočnim vlakom sva se namreč odpravila na hriboviti sever Vietnama (sledila je še enourna vožnja s kombijem), da si pogledava riževe terase, ki so posajene po tukajšnjih gričih. Razgledi so čudoviti. Veliko agencij v Hanoju ponuja ture ali samo prevoze do sem, a sva se odločila, da se odpraviva na lastno pest. Že samo pri vozovnici sva prihranila vsak 10 $ na osebo.

Neprespana sva si najprej privoščila jutranje spanje, pri čemer je bil pravi užitek spet uporabiti kovter - temperature so zjutraj malce pod 20C, čez dan pa se zoper kar povzpnejo. Žal je tudi tukaj v zraku precej megle, tako da slike niso prav jasne.

Sapa, kjer se nahajava, je med turisti priljubljena predvsem zaradi terasastih riževih nasadov, v okolici pa je tudi polno lokalnih plemen. Dekleta, gospe in babice teh plemen se sprehajajo po mestu in ponujajo izdelke, ki jih izdelujejo v svojih vaseh. Pravzaprav so tako vsiljive, da jim ne moreš ubežati. Vsaka po svoje vpije "Buy from me, buy from me!" in čeprav jim stokrat poveš, da ne boš ničesar kupil, te zasledujejo, kamorkoli greš.

Večina turistov verjetno kaj kupi, veliko bolje pa je, da jih "najameš" za treking po okolici. Z njimi se lahko dogovoriš, da te pospremijo v svojo vas, tam pa jim daš v zahvalo nekaj drobiža. Alternativa pa je, da za 15 $ najameš vodiča, za kar dobiš vodenje v angleškem jeziku, prevoz s kombijem, ogled slapu, treking med vasmi in piknik pri domačinih.

Midva sva se na treking, ali bolje rečeno na sprehod, po okoliških terasah podala kar sama. Za okviren cilj sva si postavila ogled vasi Cat Cat, a še vedno ne veva, kje se nahaja in kako izgleda:)

Prevoza nisva imela, bi pa lahko zajahala ob poti parkirane konje in bivole. Vodenja nisva imela, sva se pa zato parkrat izgubila - kako pa naj veva, da bo potka kar naenkrat izginila v grmovju:) Tudi slapu nisva videla, sva pa vijugala med terasami, polnim blatne vode in se na poti osvežila v bistrem potoku.

Vasi nisva videla, a sva prečkala nekaj dvorišč, kjer so naju oblajali psi, ob tem pa požela začudene poglede domačinov - le kateri turist zaide v tako odročne kraje? Življenje lokalcev sva spoznala od blizu - oni so orali riževe terase, jaz pa s komolci blatno stezo:) Avantura in pol in prav vesela sva, da sva jo doživela.

Last but not least pa (še enkrat) želiva Lei vse najboljše za rojstni dan - da si boš kaj lepega privoščila!
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Vlasta on

Ojla, tista fotografija s ptičje perspektive na domačine s sodi na hrbtih je pa nagradna. Super!
Še vedno ne izdata, kam dalje?

Use this image in your site

Copy and paste this html: