Viet Nam paketissa

Trip Start Mar 27, 2012
1
51
68
Trip End Mar 13, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Vietnam  ,
Friday, December 7, 2012

14.11. - 6.12.2012 - Vietnam

by Pöpö

Vietnamin eteläinen osa oli koko reissun positiivisin ylläri. Vaikka parisen vuotta sitten teimmekin lyhyen visiitin Ho Chi Minh Cityyn, muu Vietnam yllätti vielä enemmän. Tällaiselle wannabe-kulinaristille, eteläisempi Vietnam oli enemmän kuin hieno mesta. En muista kertaakaan saaneeni pahaa tai edes keskinkertaista ruokaa. Tai no, länkkäriruokia lokaalit eivät oikein hanskaa, mutta paikallinen ruoka on sen verran hyvää, että länkkäriruokaa ei juuri jää kaipaamaan. Kiitos ranskisten, lännkäriruokahimoja voi helpottaa patongeilla, joita myydään katujen varsilla ympäri Vietnamin. Kaupoista on myös saatavilla sulatejuustoa, joka säilyy huoneen lämmössä. Oletettavasti juusto on täynnä saatanallisia E-koodeja, mutta se sopii säilyvytensä ansiosta erinomaisesti trävellerin länkkärihätäruokavarastoon. Juustoja kun ei oikein muutoin Kaakkois-Aasiassa tunneta tai käytetä.

Hanoin ruokatarjonta ja Hanoi muutoinkin oli puolestaan iso pettymys. Ehkä emme löytäneet niitä oikeita rafloja tai emme vain osaa. Joka tapauksessa nuudelikeitot, joita Hanoissa joutuu väkisinkin popsimaan paljon, ovat mauttomia ja maustaminen jää syöjän vastuulle. Lihojen leikkaamisessa ei myöskään olla niin tarkkoja ja kanakeitosta löytyy nahkaa, luita, läskiä ja joskus muutamia palasia itse lihaa.

En ole pitänyt itseäni sen kummemmin kahvi-friikkinä, mutta jos erilaiset kahvin tekemiseen ja nauttimiseen tarkoitetut vekottimet vievät rinkkani tilavuudesta 1/3, täytyy ilmeisesti määritellä itsensä uudelleen tämän asian suhteen. Suurimmat syyt tähän kahvispedeilyyn ovat ne tosiasiat, että aamukahvithan on pakko saada missä tahansa korvessa ja Vietnamilainen kahvi äärimmäisen hyvää.

Yksi asia, mikä ainakin meiltä (ja kuulemamme mukaan monelta muultakin) oli jäänyt huomioimatta, on se tosiasia, että Pohjois-Vietnamissa on talvella kylmä. Ei kylmä niin kuin Suomessa, mutta lämpötila laskee öisin 10 asteen lähistölle ja päivisin päästään 15 asteeseen, jos hyvin käy. Pelkät shortsit ja hiaton paita ei siis riitä, mikäli meinaat talvella (marras-helmikuu) vierailla Hanoissa tai sen lähiympäristössä. En toisaalta näe kauheasti syitä Hanoissa vierailla kesälläkään. Hanoi, niin kuin pääkaupungit yleensäkin, on myös melko kallis verrattuna muuhun Vietnamiin ja vietnamilaisten elintasoon.

Vietnamista löytyy paljon hienoja kohteita, jotka ovat ehdottomasti tsekkaamisen arvoisia, mutta palveluita tarjoavilla tahoilla on vielä hieman opeteltavaa. Turrea yritetään kusettaa joka käänteessä ja kuten arvata saattaa, erilaiset kuljetuspalveluita tarjoavat hahmot ovat tässä pahimpia. Suharit yrittävät rokottaa surutta 10-kertaisia hintoja, mikäli naamasi on valkoinen. Myös rahojen tai matkatavaroiden mystistä hävikkiä on odotettavissa, ellet katso kamojesi perään tarkasti.

Vaikka Vienam on virallisesti kommunisistinen maa (Pitääkö komu kirjoitta isolla? En tiedä, en kirjoita), tämä ei juuri turrelle näy. Vietnamin johto myös yrittää parhaansa tehdä maasta kiinnostavan turistikohteen ja siinä onkin jo osittain onnistuttu. Komuilun todellinen luonne tulee kuitenkin esiin esimerkiksi siinä, kun valtion korkea-arvoinen virkamies määrää, että kaikki Ha Long Baylla seilaavat alukset pitää maalata valkoiseksi. Kovinkaan järkeen käypää selitystä komujohtalta ei määräykseen ole saatu, mutta ilmeisesti tällä on jotain tekemistä sen kanssa, että ko. suuren johtajan broidi omistaa Ha Long Bayn ainoan maalausfirman.

Vietnamilaiset ihmiset ottavat valkonaaman pääasiassa positiivisesti vastaan, huolimatta siitä, että ranskikset ja myöhemmin jenkit ovat tehneet vietnamilaisten olot välillä melko tukaliksi. Vietnamilaiset ovat ylpeitä voittamastaan sodasta imperialistisia sortajia (kuten vietnamilaiset itse asian ilmaisevat) vastaan. Heiltä itseltään tosin on päässyt ilmeisen tahallaan unohtumaan se tosiasia, että kyseessä oli (ainakin aluksi) sota vietnamilaisten kesken.

Hintataso on Vietnamissa hyvin pitkälle samaa tasoa kuin Thaimaassa. Ruoka on Thaimaata snadisti kalliimpaa, mutta annokset ovat yleisesti isompia. Majojen hintataso on Thaimaan luokkaa. Samaan hintaan kuitenkin saa Vietnamista paremmin varustellun ja paremmassa kunnossa olevan kämpän. Lämmin vesi on käytännössä vakio varuste Vietnamilaisessa hotellissa tai majatalossa. Bia Hoita, eli Aasian halvinta bisseä voi ravintoloissa imailla hintaan 30 eurosenttiä / lasi. Röökit myös irtoavat Vietnamissa pilkkahintaan. Paikallisten suosimaa Thang Longia voi poistaa kartongin 3 eurolla.

Kokonaisuutena Vietnam rokkaa ja on ehdottoman suositeltava retkikohde. Pohjoisesta löytyy myös nähtävää, mutta suositeltavaa on suunnata retki eteläisempiin osiin. Hanoin voi suosiolla skipata. Ainakaan useampaa päivää Hanoissa ei kannata tuhlata.
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: