Lima succint

Trip Start Jan 11, 2010
1
18
20
Trip End Ongoing


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Argentina  , Patagonia,
Wednesday, April 7, 2010

Inainte sa ma (si va) entuziasmez cu Buenos Aires si Patagonia iata un scurt rezumat cu Lima. N-am stat mult (2 zile juma) si nici nu m-a dat pe spate dar ma bucur oricum ca l-am vazut. Alaturi de Bogota, Lima ocupa-n capul meu esalonul doi de conurbatii latinoamericane, mari dar nu gigantice precum Mexico City, Buenos Aires sau Sao Paolo.

Nefiind una dintre destinatiile prioritare ale itinerariului meu tind sa-l vad mai degraba prin comparatie cu celelalte ceea ce probabil ca e un pic unfair, dar in fine. Desi e doar un picutz mai populat decat Bogota (vreo 9 milioane) are in mod cert aerul unui oras mult mai mare. Cred ca e in primul rand o chestie de istorie (in final asta a fost unul dintre marile orase ale imperiului spaniol, poate chiar cel mai important dintre toate). Bulevarde largi, biserici monumentale, cladiri impozante, ati prins ideea. Plus ca, spre deosebire de Bogota care are ceva contrapondere din partea Medellin-ului, Cali-ului si combinatiei Barranquilla-Cartagena, Lima domina in mod absolut Peru! Lima este the city! In acelasi timp mi s-a parut mult mai dezorganizat decat Bogota, atat cat am putut intelege din doua zile de plimbarica.

Pe de alta parte l-am gasit si foarte asemanator cu Mexico City. L-am prins la inceput de toamna, cald dar nu sufocant, soare berechet (se pare ca vreo 8 luni pe an e acoperit de o ceata numita garua, efect cred al apelor reci ale Pacificului). Atat Miraflores-ul (unde am stat si care este zona buna a orasului) cat si San Isidro (districtul modern de birouri) mi s-au parut foarte similare cu omologii din Mexico City. Si, la fel ca-n Mexic, cladirile din aceste districte prospere sunt invaluite in enshpe mii de straturi de gard, zimtzat, armat si electrificat. Incep sa ma-ntreb la modul cel mai serios cam cate miliarde de coco se invart anual in industria securitatii private din America Latina.
Centrul vechi baga-n buzunar La Candelaria bogotana din punct de vedere grandoare. Piete ample, cladirile renovate impecabil, foarte frumos. Plus o pietonala fara comercianti ambulanti si prin urmarte mult mai comod de navigat. Pe faleza am ajuns doar in Miraflores, unde are arata foarte specatculos pentru ca vine orasul pana pe buza stancii. Eu nu-s mare fan mall-uri dar LarcoMar e super spectaculos asezat, scobit efectiv in stanca falezei. Aaaa si inca o chestie inedita la Lima: au o comunitate foarte puternica de asiatici, chinezi in primul rand, dar nu numai. Orasul este intzesat de restaurante chinezesti numite generic chifas, se prindeau 4-5 canale chinezesti pe televizorul de la hostel, iar pe langa aeroport era plin de cenre comerciale uriase cu importuri asiatice. Nu m-am documentat dar am impresia ca nu e nici pe departe o comunitate de azi de ieri, cred ca au state vechi in Peru, in 2 chife cate-am testat se vorbea spaniola cristal, mi s-a parut foarte interesanta treaba.

Stiu ca postul asta e cam sec si bullet point, revin in curand cu chestii mult mai juicy din Argentina. Adevarul este ca Lima saraca a ocupat un loc nefericit in itinerariu, precedata de Amazonia si urmata de Buenos Aires, Patagonia si Tara de Foc, era foarte greu sa se ridice la nivelul unei companii atat de selecte!
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

bughi on

da ai tras ceva linii rosii pe harta nu gluma
fain

Use this image in your site

Copy and paste this html: