MEDELLIN!!!

Trip Start Jan 11, 2010
1
16
20
Trip End Ongoing


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Peru  ,
Saturday, March 27, 2010

In primul rand imi cer scuze pentru absenta indelungata. Va povesteam la inceputul acestui trip ca intentia-mi era sa postez cam de doua ori pe saptamana. Ei bine ultimele doua saptamani au fost atat de intense incat nu m-am mai putut dezlipi de ce vedeam ca sa m-asez si sa le pun pe hartie. Destinatiile au fost pur si simplu fenomenale si de cate ori rezervam cate o dupa-amiaza pentru postat mai aparea cate ceva misto de vazut. O sa le iau cronologic incercand sa acopar azi Medellin-ul si maine poimaine sa pun si posturile pentru Amazonia (highlight-ul absolut al acestui voiaj pana acum) si apoi Lima.

Medellin nu este un oras frumos. Este insa super spectaculos, plin de contradictii si cat se poate de sexy. Un oras extrem de viu si de crud (raw este cuvantul dar nu-i gasesc echivalentul potrivit). V-am povestit mai devreme ce dar are Columbia (yupeee) de a ma lasa perplex la fiecare doi pasi. Ei bine Medellin-ul este apogeul acestui ritual iar eu il consider mai reprezentativ chiar decat Bogota pentru aceasta nebunie de tara. Il stiam si inca de cand l-am vazut prima oara in 2003 a devenit unul dintre favoritele mele. Ramane si dupa acest trip pe un ferm loc 2, imediat dupa NYC!

Mai intai de toate settingul este de milioane. Medellin e asezat intr-o vale castron, cu centrul pe fundul bolului si cartiere agatate pe toate laturile. Majoritatea lor favele (unele urcand pana la 500 de metri peste nivelul centrului!!), exceptia fiind coltul sud-estic, ocupat de El Poblado, zona buna a orasului, echivalentul Nordului in Bogota. Din punctul meu de vedere e fix acest setting cel care creeaza dinamica fenomenala a acestui oras. Spre deosebire de toate celelalte mari orase columbiene (in general plate) aici Occidentul paturii bogate (El Poblado) si Lumea a Treia de pe dealuri sunt fata in fata, se vad constant, si prin urmare e mult mai greu sa se separe.

Istoria cat se poate de recenta a Medellin-ului e de domeniul absurdului. Nu-s treiezeci de ani de cand Pablo Escobar era ales parlamentar si de cand, odata pornita campania publica impotriva lui si a traficului de droguri, el se oferea sa achite intreaga datorie publica a tarii (13 miliarde de coco!!!) si sa investeasca restul in economia nationala. A fost refuzat. Nu-s douazeci de ani de cand Medellin-ul era numarul 1 mondial la omucideri, de cand cartelul, amenintat de ratificarea acordului de extradare cu SUA, avea si capacitatea si dementa (sau coaiele, sau si una si alta) sa declare razboi total statului, de cand capul de politist mort era cotat semi-oficial la 300 de dolari si decontat automat de catre cartel dand astfel nastere unei intregi industrii de sicarios (asasini) adolescenti de 13-14 ani, de cand sus pe dealuri se dadea cu focuri de artificii de fiecare data cand intra-n State cate un transport de coca. In fine, acum nici 8 ani, in octombrie 2002, era inca nevoie de intrarea a 3000 de soldati in Comuna 13 pentru a putea asigura prezenta statului in acest cartier. Lucrul absolut fenomenal este ca-n 2010 Comuna 13 este un oarescare model de regenerare socio-urbana, deservit de un sistem de telegondola (Metrocable) parte integranta a metroului din Medellin, si prin urmare mai ca devine destinatie turistica, pastrand distanta de siguranta lunga cat un stalp de teleferic.

Sa ne-ntelegem, Medellin nu a devenit vreo bucatica de Elvetie pasnica si armonioasa. Continua sa fie un oras latino-american cu toate discrepantele de rigoare. Dar are o multzime de proiecte publice de prima mana gen o gradina botanica de talie mondiala, un science-park top-notch, Metrocabl-urile (ca-s trei) si a devenit suficient de safe cat sa gazduiasca un eveniment de talia Jocurilor Sudamericane (olimpiada regionala), inaugurate chiar cand eram acolo. Si cel mai important totul este tarifat astfel incat sa fie accesibil tuturor claselor sociale (estratos, o alta chestie socanta in Columbia, clasificarea oficiala a populatiei pe nivele socio-economice). Pare ca Medellin a-nvatat multe dintr-o istorie atat de dura, si din ce citesc oficialii din Rio vin sa traga invataminte de aici.  

Medellin mai are tot soiul de alte particularitati. E capitala Antioquiei, cel mai populat departament al Columbiei (aproape 8 milioane, orasul in sine are vreo 3) si cu un complex de superioritate foarte asemanator cu al Ardealului. Adica Antioquia impreuna cu cele 3 departamente ale Zonei Cafetera formeaza teritoriul Paisa, Transilvania Columbiei, iar Medellin-ul e Clujul lor. Cred despre ei (si dupa nivelul de dezvoltare si pare) ca sunt mai muncitori, mai disciplinati si mai antreprenori decat restul Columbiei. O buna parte din industria Columbiei este concentrata aici, multe din marile companii locale sunt detinute de paisas, iar la nivel politic sunt reprezentati extrem de bine, Uribe insusi fiind din Medellin.

Coincidenta sau nu Antioquia si Zona Cafetera sunt si cele mai albe departamente ale Columbiei. Medellin-ul, ca orice oras mare are un mix rasial destul de divers, dar ramane la baza un oras alb. Ceea ce pe de o parte da inca o dimensiune aproape unica acestui oras. Nu stiu cat e de politic (sau de factual) corect ceea ce zic dar eu n-am multe imagini in cap de saracie de lumea a treia (asa cum cred ca veti constata in poze ca arata favelele) combinata cu populatie preponderent alba. Singurul loc care-mi vine-n cap e Brazilia, dar acolo lucururile par mult mai amestecate.

Lasand toate discrepantele astea fascinante la o parte Medellin-ul are trei mari atuuri pe care o data cu securitatea mult imbunatatita a-nceput sa si le joace tzapan. Primul e vremea: maxima 27-28 minima 17-18. Celsius. Tot anul Primavara-vara perpetua! DE VIS!!! Combinatia dintre ecuator la doi pasi si altitudinea potrivita (1500m) creeaza clima perfecta. Al doilea e zona inconjuratoare, plina de pueblitos paisas (mici orasele paisa), cu casute colorate tipice si cea mai mare densitate de specii de orhidee din lume. Ai pueblitos paisas la maxim 2 ore distanta in toate zonele climatice de la un sufocant 500 m pana la un racoros 3000 m. Destinatii de weekend geniale! Si, ultimul dar nici pe departe cel din urma, domnitzele. Acuma, cum sa zic io asa, io vin dintr-o tara in care-s obisnuit sa-mi cada falca vara din sfert in sfert de ora, ca pe Republicii, Magheru, Vama, malluri sau aiurea. Dar Medellin e-n alta liga. Are Mihai o vorba cu umblatu' pe strada. Care-o stiti bine, care nu iara bine. In fine cert e ca la capitolul femei sta absolut specatculos orasul asta. Si ca sa elimin dubiile de subiectivitate poftiti urmatoarea situatie: in 2003 cand am venit prima oara era un hostel, Palm Tree, si gata. Azi, in jurul Parque Lleras, principala zona de baruri si cluburi a orasului, au rasarit cam 20 de hosteluri. In cele 2 pe care le-am incercat io 90% din oaspeti erau barbati si majoritatea cazati saptamani intregi peste ce-si programasera. Go figure!

Ar mai fi multe de zis despre Medellin dar ma opresc aici c-o sa-mi ia ceva si sa uploadez pozele. Restul povestilor despre acest minunat oras, live, cand ne-om vedea. Cu Amazonia revin cat pot de repede, mai ales ca a fost nu doar mult mai interesanta decat m-asteptam dar a reusit chiar sa puna-n umbra complet Medellin-ul!

Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

sorin on

Hai ca-mi faci pofta !

bughi on

am retinut ca si clujul lor e plin de domnite frumoase

Rares on

Pai lasa de dorit felul in care ai ilustrat povestea cu fotografii.
Vad El Poblado, favelele, gradina botanica, telecabina.
Dar unde sunt domnitele?
Sau ca s-o citez pe bunica Alice: "Ei, sunt femei acolo?" (in poze adica?)

Daca tu te jenezi, puteai macar sa-l trimiti pe Acme....

tudorbenga
tudorbenga on

;-)! io nu ma pricep dar cica ar fi si unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru parapanta, nu stiu ce curenti!

tudorbenga
tudorbenga on

asa asa, baga cu Cluj pride, mai ales ca tu-n Manizales-ul nostru ajungi!

tudorbenga
tudorbenga on

fair enough, mea culpa!

Use this image in your site

Copy and paste this html: