Hasta luego Caribe, hola Andes!

Trip Start Jan 11, 2010
1
13
20
Trip End Ongoing


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Colombia  ,
Wednesday, March 3, 2010

E bine-n Columbia! Adevarul e ca nu m-asteptam sa ma atinga cum m-a atins aterizarea la Cartagena. Dar m-am emotionat. Columbia ocupa un loc micutz dar dragutz in memoria mea afectiva. Am petrecut aici 6 luni in 2003 care n-au fost experienta transformatoare pe care probabil o visasem inainte sa ma duc dar care mi-a lasat totusi o multime de amintiri placute. Iar Columbia a servit si drept un punct de reper extrem de util in relatia mult mai complicata pe care o am si cu America si cu Romania. Columbia e ruda aia indepartata si simpatica pe care o vezi de Pasti si de Craciun. America e echivalentul prietenilor de-o viata, Romania echivalentul familiei, si una si alta cu toate bucuriile si traumele.

Va spun toate astea pe de-o parte pentru ca…deh, imi place analogia desi poate mai trebuie lucrata :-)... iar pe de alta pentru ca influenteaza mult modul in care vor curge povestile din Columbia. Adica probabil vor fi automat mult mai roz. Voi incerca insa sa le filtrez pentru ca dincolo de relatia personala chiar cred ca tara asta e o destinatie absolut fascinanta, extrem de complexa, super senzoriala, marcata de contradictii complet halucinante.   

Cartagena e un oras fabulos. Am convingerea ca daca tara asta va reusi vreodata sa-si rezolve problemele de securitate  Cartagena va deveni destinatie de glamour similar cu Rio, Miami sau Acapulco-ul de acum 50 de ani. Are tot: un ditamai centrul istoric scos direct din albume, un inceput de Miami Beach, ape turcoaz la doi pasi, muzee, arta stradala, festivaluri (am prins editia 50 a celui de film), toate astea asezonate cu salsa si vallenato si mix-ul rasial de toate culorile. Nu stiu cum e Havana (si am hotarat ca nici n-o sa ma duc pana nu cade Castro) dar Cartagena cred ca-i din aceeasi liga. Deja se simte traiectoria ascendenta. Acum 6 ani cand am fost prima data p-aici erau putintei turisti. Acum au revenit o buna parte din cruisere iar centrul vechi e plin. In mod cert Cartagena are suficiente bube-n cap, e pana la urma al cincelea oras al Columbiei, aproape un milion de oameni, barrios prapadite cat cuprinde, dar tocmai pentru ca e maricel are si viata lui proprie ceea ce un ingredient esential pentru o destinatie de prima mana. 

Am stat 2 zile in Cartagena si alte doua in Taganga la poalele Sierra Nevada de Santa Marta. Nu stau mai mult ca nu mai am aer. Maxima 31 (suna decent) minima 26, umiditate cat cuprinde. Asa-i tot timpul anului. Transpir din orice pozitie, ventilatorul direct in freza, da-te-n spanac de subconstient. Aaa si-am hotarat si ca-mi asum definitiv varietatea de piele telemea si-o s-o tratez ca reversul medaliei la spiritul rugged (dictionare.com zice dintr-o bucata ceea ce-i satisfacator dar parca-i lipseste ceva) de Piatra Craiului ;-). Nici nu stiu daca mai are rost sa m-apuc de surfing in conditiile astea.

Mda, scuze de divagatie, Taganga e un locsor simpatic, dar parca are mai mult din haosul si praful Vamei decat din atmosfera, e drept am fost in mijlocul saptamanii. Locatia e spectaculoasa, plaja nu cine stie ce, nici macar cea de peste deal, Playa Grande. Lumea zice ca sunt zile in care poti vedea varfurile, ceea ce trebuie sa fie fenomenal pentru ca Sierra Nevada de Santa Marte e o formatiune muntoasa separata de Anzi care pleaca din Caraibe si urca zdrang pana la 5775 m, cel mai inalt munte al Columbiei. Am intalnit si o serie de oameni foarte simpatici in hostel, inclusiv un cuplu mai spre 45 de ani, el parizian ea turco-bulgaroaica din Haskovo (targul ala obosit de dinainte de granita cu turcii, de unde era si pitorescul meu coleg de camera de la Bridgeport – Georgi aka Telefonaaaaa) cu care m-am intins la povesti pana tarziu despre Balcani si Peru (locul unde-s stabiliti de vreo 10 ani).

Spre marea mea bucurie revolutia low-cost a lovit si Columbia (tara asta-i mult mai robusta economic decat ai crede si se apropie totusi de 50 de milioane de oameni) asa ca mi-am luat bilet de avion la pret de autobuz, minus cele 16 ore pe drum. Asa ca maine zbor spre Bogota. De-abia astept!
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Rares on

Ah, ma uit la poze de la servici, dupa 4 luni de frig in NY....
Foarte misto.

tudorbenga
tudorbenga on

spirit air, ieftin si bun, fratello! ce-i drept cu conexiune prin fort lauderdale, ia un pic! pupa pe pitic!

tudi on

daca tot esti in columbia :
http://atlasobscura.com/place/cano-cristales

tudorbenga
tudorbenga on

Bai multzam de sugestie. Dar... ce nu zice acolo e ca La Macarena e-n fosta zona demilitarizata (de facto tara guerrillei pentru vreo 4 ani, de doua ori suprafata Elvetiei) si inca-i plin de ei prin zona. Asa ca ramane pe data viitoare :-)!

daiana on

foarte frumos. baga-te si tu prin poze ca sa para mai reale povestile :)

tudorbenga
tudorbenga on

facem tema. deocamdata-i Acme pe val la pictoariale!

Laura on

Foarte frumos....pe aici a inceput din nou sa ninga:( nu am scapat inca de iarna.Astept povestiele din Bogota

Use this image in your site

Copy and paste this html: