De turistes a Cusco

Trip Start Oct 10, 2008
1
10
15
Trip End Nov 01, 2008


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed

Flag of Peru  ,
Friday, October 24, 2008

Cusco, o Qusq'o en llengua quechua, significa "el melic del món", va ser la capital de l'imperi inca i també ho va ser del Perú espanyol per a algunes desenes d'anys fins que Lima va prendre-li el títol. Això explica que ens trobem amb una ciutat que recorda bastant a una ciutat de Castella del segle XVI, a la vegada que és possible troabar-hi encara algunes runes de l'imperi inca. Sembla que no hagi passat gaire el temps, i hauria estat així si a principis del segle XX no haguessin descobert (de fet molta gent local s'havia que exisitien) la ciutadella de Machu Pichu, convertint la ciutat en el punt de sortida obligat per a visitar aquesta meravella mundial.

Comencem el dia amb la visita a la catedral i a dues altres esglésies. Ja ho sé, és una mala manera de començar. Com ja esperàvem, les esglésies estan construïdes a sobre dels antics palaus dels reis inques, una mala costum força extesa en aquest país. Com sempre molt d'or i molta plata, que els antics inques van associar amb el sol (or) i la lluna i les estrelles (plata) que havien estat deïtats de la seva antiga religió. Descobrim que la gent local practica una mena de sincretisme religiós on si bé accepten la religió catòlica i barregen elements de la cultura inca. Si no fos per això, la visita no tindria gaire interés. Ens desborda la quantitat de diners i esforços dedicats a construir temples.

Continuem amb una visita pel barri antic i pel barri de San Blas. Tot bastant bonic. Visitem els murs de les antigues muralles i palaus, a sobre dels quals els espanyols hi van construir edificis civils i religiosos. És bastant espectacular la manera com tenien de tallar la pedra i fer-la encaixar sense necessitat de morter o ciment. Semblen enqueixades a la perfecció. Els guies, molt orgullosos de la cultura inca, no paren de comentar que el sistema de construcció inca és capaç d'absorbir les ones sísmiques, mentres que les construccions colonials no encaixen tan bé aquestes tremolors (com testimonien bastants elements fotogràfics). Acabem visitant un monestir dominicà construït a sobre de la Qoricancha (o temple daurat) que era el principal recinte religiós de la ciutat, que reunia diversos temples (el de la lluna, el de les estrelles i el del sol) i reunia bastants elements fets en or (ja siguin en forma d'estàtues massisses com en forma de panells que cobrien les muralles) que o bé encara està perdut en algun lloc dels Andes o va acabar fos en monedes d'or. El recinte combina les restes inques amb les construccions del monestir, semblant com a Còrdoba amb la catedral i la mesquita.

Acabem el dia cansats de tanta cultura, així que decidim quedar-nos a l'hotel-ONG a on ens allotgem.
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: