Fernando de Noronha deel 2

Trip Start Jul 01, 2006
1
25
79
Trip End Jan 07, 2010


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Brazil  ,
Monday, February 5, 2007

Fernando de Noronha deel 2: over (alweer) dolfijnen, schilpadden, Nederlandse boten en verjaardag Syl

In de baai liggen een stuk of 10-15 zeilboten, waarvan maar liefst vier stuks met Nederlandse vlag! We maken kennis met de bemanning van de Pacific Blue en de Seebaerdt. Met Paula en Peter van de Pacific Blue huren we een soort buggy (daar rijdt hier bijna iedereen in) om het eiland te verkennen. We gaan naar een uitzichtpunt van waaruit je op de dolfijnenbaai kan neerkijken.
Dolfijnen verblijven meestal op volle zee, maar er zijn een aantal plaatsen op de wereld waar ze een veilige baai hebben gevonden om uit te rusten, zich voort te planten en zich te beschermen tegen aanvallen van haaien. Deze baai wordt op FdeN zeer goed beschermd en er wordt veel onderzoek gedaan naar het gedrag van dolfijnen. We zien wel 100 dolfijnen spelen, zwemmen en springen. Ze maken wel vier pirouettes en laten zich dan zo, plat op hun zij, op het water vallen!
Van daaruit maken we een korte wandeling naar de volgende baai, waar we een duik gaan nemen. Daar moeten we wel wat voor over hebben: via 2 lange, steile ladders dalen we in een rotsspleet af naar beneden. Dit is niks voor mensen met hoogtevrees of claustrofobie! Het is rustig op het strand en er is een flinke branding. Daarachter hebben we heerlijk gezwommen. Zo ziet het paradijs er dus uit!

In weer een andere baai eten we heerlijke verse vis en drinken we een caipirinha. Dit drankje is beroemd (en berucht) in Brasil; het wordt gemaakt van gestampte limoenen, suiker en ijs, aanvuld met een sterke drank (cashassa), een soort inferieure jenever. Errug lekker, maar meer dan twee glazen is goed voor een flinke kater!

De bemanning van de Seebaerdt komt bij ons op de borrel. Ook zij gaan richting Salvador en we verwachten ze net als de Pacific blue en de Giebateau (die nog op de oceaan zitten) de komende maanden nog vaker tegen te komen. Gezellig!

Op 7 februari, Syl d'r verjaardag, zijn de andere boten alweer vertrokken. Daar gaan we dus samen een gezellige dag van maken! We gaan met de buggy naar de turtle beach. Zwembrillen, snorkels en flippers gaan mee, want we hopen schildpadden te kunnen spotten! Jeroen ziet er uiteindelijk twee, Syl is (zonder lenzen in) net te laat om deze verbazingwekkend snel zwemmende beesten te aanschouwen. Toch is het zeer de moeite waard; we zien gekleurde vissen, pijlstaartroggen en een afwisselende zeebodem. 's Avonds eten we bij een Braziliaanse visser thuis. Het is geen officieel restaurant, er komen alleen wat kennissen (tegen betaling, dat wel) drinken en een beetje vis eten op de veranda. Wij hadden al eens staan kijken als hij een grote vis op de bbq legde en werden uitgenodigd om eens te komen eten. Het was geweldig, we kregen eerst een paar moten anchova (we weten de vertaling niet) en vervolgens een barracuda voorgeschoteld! We maken kennis met de familie en de aanwezige mannen, Brazilianen die hier op vakantie zijn. Holland kennen ze wel, daar kun je toch legaal wiet roken? Dat lijkt ze wel wat. Al met al heeft Syl, ondanks afwezigheid van familie en vrienden, een toffe verjaardag! Later zal blijken dat in Salvador ook nog cadeautjes en kaarten klaarliggen, helemaal top!

Na een week zijn we voldoende uitgerust om weer te vertrekken. We willen in één keer doorvaren naar Salvador, waar oom Bertus al een plekje in een haven voor ons heeft geregeld. Nog een week varen en dan zijn we op het vaste land!
 
 
 
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: