Oporto, orasul care nu se uita niciodata !

Trip Start Feb 24, 2013
1
2
5
Trip End Feb 25, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Portugal  , Northern Portugal,
Monday, February 25, 2013


         Oporto, orasul de la care pastrez cele mai frumoase momente ale studentiei mele, un oras superb, cu oameni veseli si extrem de calzi , ospitalitatea fiind la ea acasa.
Orasul Porto este a doua metropola a Portugaliei dupa capitala Lisabona, in care traiesc aproximativ 1,3 milioane de oameni. Este in acelasi timp al doilea centru universitar al tarii dupa Coimbra, un loc unde studentii  din intreaga lume vin pentru a se forma. Este situat in nord estul tarii, fiind un port important al tarii pe coasta Oceanului Atlantic. Municipalitatea Oporto numara 245.000 de locuitori restul locuiesc in orasele invecinate Maia, Vila Nova de Gaia, Povoa de Varzim si nu in ultimul rand Matosinhos, locul de unde nu mai vrei sa pleci, asta daca iti plac bomboanele de ciocolata :D, si mie mi-au placut atat de mult incat m-am ales cu vreo 2 plombe dentare :D
Cel mai important rau care strabate orasul este Douro, el prezentand interes atat din pct de vedere turistic cat mai ales fluvial, deoarce permite accesul in Oceanul Atlantic. Modernitatea se imbina intr-un mod de-a dreptul sinergetic cu arhitectura gotica, edilii orasului fiind destul de stricti in autorizatii cu noile constructii din centrul istoric, acel district avand niste reglementari particulare.
Din toata perioada in care am locuit in acest oras cel mai mult m-a impresionat carnavalul elevilor care este o adevarata sarbatoare nationala, fiecare colegiu incercand sa fie cel mai frumos prezentat, se folosesc care alegorice in care elevii sunt imbracati in uniforme sau deghizati in tot felul de personaje pe care le interpreteaza , tot orasul este blocat pentru 1 zi, noroc ca se intampla in fiecare an in week-end ;) , cu alte cuvinte , un teatru in aer liber. Nu ma pot abtine sa nu fiu rau si sa le spun  pitipoancelor de Caragiale sau Scoala Centrala ca in Portugalia elevele nu vin la scoala cu blugi rupti si cu genti de nspemii de euroi, ci se imbraca in uniforma colegiului de care apartin fiind o adevarata mandrie sa fii eleva spre exemplu la Colegiul International de Muzica sau de Arte Plastice.
Orasul are un farmec aparte, fiind unul extrem de cosmopolit, cu foarte multi cetateni din America de Sud si mai nou Mexic, insa grosul il reprezinta brazilienii. Comunitatea romaneasca nu este una importanta fiind relativ putini romani in Porto si in Portugalia in general, ei alegand Spania. In schimb e plin de ucrainieni, ei fiind principala comunitate de emigranti din Portugalia. Daca ajungeti in preajma sarbatorilor religioase ortodoxe atunci singura solutie o reprezinta bisericile ucrainiene si rusesti, eu am luat parte la inviere intr-o biserica ruseasca si desi nu am inteles absolut nimic, a fost dragut, macar cruce stiu si eu sa fac :))
Cel mai frumos lucru pe care il puteti face in Porto este sa mergeti pe jos pe stradutele mici situate pe colina orasului, e ca un labirint in care daca nu ai o harta risti sa nu mai iesi, sau mai nasol, asa cum am patit eu la inceput sa intru in casa unui om , evdient pe neanuntate :D
Daca va place sa trageti la masea atunci vinul de Porto din beciurile situate in Vila Nova de Gaia s-ar putea sa va trezeasca ceva interes si in acelasi timp betie pentru ca este extrem de alcoolizat si tare , este fix ca visinata noastra :) , chiar mai tare, numai vin nu e ala :D, rachiu dom`le, rachiu
Infrastructura este una de invidiat , nu degeaba domnul Manuel Barroso e portughez :)
Transportul in metropola este unul integrat asigurat de compania Andante, fiind format din Metrou, Tramvaie, Trolebuze si Autobuze ecologice. Tarifarea se face in functie de numarul de zone dorite astfel incat  distanta cu metroul de la Pova de Varzim pana in centrul orasului Casa da Musica sau Carolina Michaela  se parcurge in aproximativ 30-40 de minute.
Orasul este deservit de Aeroportul International Francisco Sa Carneiro si de cele doua gari: Sao Bento si gara pentru trenuri de mare viteaza ICE si  Afla Pendular - gara Campanha, atat aeroportul cat si cele doua gari sunt deservite de linii de metrou astfel incat transferul este unul rapid si ieftin.
Dat fiind faptul ca aeroportul din Porto este un hub al companiei low cost Ryanair , putem folosi aceasta oportunitate pentru al vizita. Din Romania se poate ajunge ieftin folosind combinatiileWizzAir / Blue Air/ Vueling urmate de Ryanair , Transavia si EasyJet astfel:
pentru cei care pleca din Bucuresti le recomand Wizzair sau Blue Air pana la Madrid si de acolo Ryanair pana in Porto. Uneori segmentul Madrid Barajas - Porto poate fi achizitionat si cu 5 euro. O alta solutie ieftina, poate cea mai ieftina o reprezinta Bucuresti - Milano Bergamo cu Wizz/ Blue Air si de acolo Ryanair pana in Porto. Nu e de uitat nici baza din Pisa, deci intre doua avioane puteti vedea si turnul din Pisa. O simulare facuta ieri m-a condus la un pret de 59 de euro / segment pentru luna mai , singura conditie este sa aveti date de calatorie flexibile si nu in week-end unde evident prreturile cresc.
cei din sud -estul tarii Constanta, Galati , Tulcea, Braila sunt cei mai norocosi putand zbura de pe aeroportul din Kogalniceanu direct cu Ryanair pana la Pisa sau Bergamo si de acolo Ryanair pana in Porto la preturi incepand cu 50 de euro
Hotelurile in Portugalia nu sunt scumpe, insa eu va recomand hostelul astfel incat intr-o locatie ca aceasta intr-un dormitor de 6 persoane veti plati 6-10 euro pe noapte.... Cam atat pentru moment, va urez a fazer un boa viagem no Oporto ;)
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: