Rénszarvasverseny

Trip Start Mar 11, 2010
1
4
8
Trip End Mar 15, 2010


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed
Guesthouse Outa

Flag of Finland  , Lapland,
Friday, March 12, 2010


Délután három felé értünk Rovaniemibe. Laza negyed órás sétával elértük a szállásunkat a belvárosban. Egy egyszerű kis vendégház, három ággyal, egy mosdóval, tv-vel, mikróval és vízmelegítővel a szobában. Közös zuhanyzó és wc volt, de maga a hely tiszta és finn viszonylatokban nagyon baráti áron. Lepakoltunk és elindultunk sétálni a városba.

Rovaniemi maga egy hangulatos város. A II. világháborúban a németek földig rombolták és Alvar Aalto, a finnek legnagyobb építésze építette újjá az egészet. Érdekessége a városnak, hogy ha nagyon megnézzük a térképét és a megfelelő utcákat kiszínezzük a térképen, akkor egy rénszarvas formát kapunk. De ehhez nagyon meg kell nézni a térképet :-) Állítólag nem véletlen, hanem direkt így tervezte Aalto. A város tele van az ő építészetének kézjegyeivel. Lekerekített épületek, szobrok a házak falán. Magyar viszonyokhoz képest furcsa volt, hogy az utakat nem takarítják le betonig, hanem csak egyenesre tolják rajta a havat, ami idővel tükörjéggé alakul. Mondjuk ez a helyieket nem zavarja az autóvezetésben. Kicsit pörögnek a kerekek, mikor elindulnak, de nem is száguldozik senki veszettül.

Ezen a napon tartották az éves Rovaniemi Reindeer City Race-t, ami egy helyi nevezetesség. A turistáknak nagy látványosság, de a helyiek halálosan komolyan veszik. A verseny lényege, hogy a környékbeli rénszarvastenyésztők kiválasztják a leggyorsabbnak vélt rénszarvasukat, tesznek rá egy hámot, sílécet húznak és egy adott pályán páros versenyben indulnak. Mind a rénszarvasnak, mind a sízőnek a célba kell jutni, csak akkor értékelhető az eredmény. Egyszerre két versenyző indul, a gyorsabb kerül a következő fordulóba.

A versenyzők bemutatása ötkor kezdődött, amin maga a Mikulás is részt vett. Nagyon kedves volt, odament a gyerekekhez, Andrissal még csináltatott külön képet is magáról. A rendezvényen PR jelleggel részt vett a helyi rendőrség is, egy nem egészen egy éves, rendőrmellényt viselő rénszarvassal. Ezzel akarták felhívni a figyelmet az egyre szaporodó rénszarvas-balesetekre. Még a verseny előtt meg lehetett nézni a versenyző rénszarvasokat, megsimogatni őket, beszélgetni a gazdájukkal. Maga a verseny hatkor kezdődött, a -16 fok ellenére tömött nézőtérrel. Azt nem tudom megmondani, hogy ki nyert, mert én nem tudtam megkülönböztetni őket egymástól :-)

Ja, majdnem elfelejtettem: életem legjobb füstölt-sült apróhalat ettem a vásáron :-)

Hasznos linkek:
Rovaniemi város honlapja
Guesthouse Outa

Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Szigeti D on

Ahogy a finnek mondanák, aztosella kerija Andrisella Eszterella, Balazsolla:) Magyarul: jó kis kirándulás lehetett, tetszenek a képek:)

rajah975
rajah975 on

Örülök neki, hogy tetszik :-)

Majd jön a folytatás is, ott aztán lesznek szép sarkköri naplementék :-D

Use this image in your site

Copy and paste this html: