Once in a lifetime

Trip Start Jan 13, 2012
1
29
35
Trip End Feb 25, 2012


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed
Marcia's place
What I did
Sambadrome

Flag of Brazil  , State of Rio de Janeiro,
Monday, February 20, 2012

Pfffffffff....de klok van mijn laptop zegt dat het 13.03 u is, maar ik ben de tijd volledig kwijt. Net thuis en genoten van het "ontbijt", ik barst van de energie, maar ben ook intens moe!
Gisteravond ben ik rond de klok van 19.00 u op pad gegaan. In de metro was het afgeladen druk en stond je op elkaar geplakt tussen de feestgangers en de dansers met hun enorme kostuums. De airco kon de zwetende plakkende mensen niet aan, en na een uur was ik blij dat Praca Onze bereikt was, en ik was niet de enige. Wat een enorme drukte, en wat is de de infrastructuur dan slecht voor het grootste carnaval evenement van de wereld. Er was slecht aangegeven waar je heen moest, en de loopbruggen over de wegen waren dusdanig small dat passeren, en zeker voor de mensen met de kostuums, bijna niet te doen was. Het heeft me vervolgens nog ruim een uur gekost voor ik sector 5 gevonden had. Daar werd de kaart gescand en eenmaal door de poort kreeg ik van een mooie Braziliaanse als eerste 4 condooms uitgereikt. Tja...het carnavalsfeest levert hier nog steeds na 9 maanden de meeste nieuwe Braziliaantjes op en dus vier jasjes. En waarom vier...hahaha.
In de catacomben van het gigantische carnaval paleis de nodige eettentjes en barretjes. Je waant je in de Amsterdam Arena! Eenmaal alle trappen beklommen kom je op de tribune en kijk je je ogen uit. En dit alleen gebouwd voor het carnaval!
Ik heb een plek gekozen aan het einde van de sector vijf tribune omdat daar wat frisse wind naar binnen kwam en ik een perfecte plek had om foto's te kunnen maken. Al snel was het gezellig met de mensen om mij heen in afwachting van de eerste groep. Iedereen had koek en zopie meegenomen en ging aan de borrel. De prijzen voor drankjes en hapjes zijn overigens in vergelijk met Holland nog steeds goedkoop. Een echt koud biertje doet hier R$ 5, wat nog geen twee euro vijftig is, en dat voor zo'n evenement! De eerste dansgroep werd, zoals alle dansscholen, aangekondigd met een enorm vuurwerk. Daarna wordt het Samba nummer ingezet welke je de hele parade hoort. Iedere school heeft eigen thema's en een eigen lied. Bij aanvang van de eerste school was het stadion nog half leeg, de Brazilianen komen zoals altijd te laat, en de eerste groep begon ook te laat. En vervolgens weet je niet wat je ziet. De hele straat loopt vol met allerlei verschillend geklede dansgroepen, prachtige praalwagens waar een jaar aan gewerkt is, drumband, acrobatische acts, diverse demonstraties vechtsporten en natuurlijk schitterend geklede dansers en danseressen. Het Sambadrome heeft geen dak en dat is maar goed ook! Iedere parade duurt ongeveer een uur tot 1,5 uur. En een dansschool bestaat uit duizenden dansers. Je komt ogen tekort! Na iedere dansschool is er een pauze om de straat schoon te maken, hamburgers bij Big Bob te halen en wordt er op de tribunes van alles verkocht. De ene school is beter en mooier dan de andere. Twee scholen staken met kop en schouder boven de rest uit, en dat was te merken in de ambiance. Na 5 dansscholen kakte de boel een beetje in, en lagen er zelfs mensen op de tribune tegen elkaar te slapen. Ik had geslapen vooraf en had energie voor tien, en met een paar ijskoude Red Bulletjes stond ik bijna te stuiteren. Een van de laatste dansscholen was Beije Flor, en was mijn favoriet van de avond. Wat een enorm spektakel en iedereen was weer helemaal wakker. De hele nacht door...tot de zon opkwam, en er inmiddels al een hoop mensen vertrokken waren omdat de beste scholen reeds geweest waren. Het heeft 1,5 uur geduurd voordat ik terug was bij de metro, en eenmaal in de metro trilde mijn benen van het lange staan. Na een uur was ik terug bij Siguera Campos waar ondertussen niets veranderd was, de winkels waren al open en de mensen gingen al naar het strand. Een hele vreemde gewaarwording! Eenmaal thuis heeft Karin ontbijt gemaakt en praatte we honderd uit over de nacht! de meiden waren kapot van het dansen en iedereen neemt eerst een koude douche en duikt nu zijn bed in. Ik ga zo ook een paar uur pitten, ik denk op het strand.

Maar wat een nacht! Wat een nacht! Dit was zo vreselijk gaaf om mee te maken! Ik heb een selectie gemaakt van de vele foto's voor een indruk en een filmpje voor de sfeer. Maar...het zegt weinig in verhouding tot wat er vannacht gebeurt is. Wat een enorm spektakel...en wat was dit vreselijk gaaf om mee te maken! Once in a lifetime...alhoewel??
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: