Reggaeta, rastoja ja... merirosvoja

Trip Start Oct 31, 2012
1
52
55
Trip End Apr 11, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed

Flag of Jamaica  ,
Wednesday, March 27, 2013

Morjensta taas, näinkin pikaisesti edellisen päivityksen jälkeen. Maisema on taas vaihtunut, ja vaihtuu huomenna uudelleen, joten päätinpä heittää tähän väliin päivityksen Kingstonista ja Port Royalista. Kingstonhan on Jamaikan ainut iso kaupunki, ja sellaisena meluisa, likainen ja kaoottinen... siis jotain ihan muuta kuin matkailumainokset saaresta näyttävät. Voisi kuitenkin ehkä sanoa, että juuri Kingston on Jamaikaa "aidoimmillaan". Täällä on saanut alkunsa se kulttuuri, josta Jamaika maaimalla tunnetaan - rastat, reggea, reggaeton, dancehall, ska, rocksteady, ja mitä näitä nyt olikaan. Ja sen tosiaan kuulee kaupungilla liikkuessa, kaupat ja baarit blastaavat rytmejä sellaisella pienen hevikonsertin äänenvoimakkuudella. Kuulemma aamuöisissä katubileissä huojuvat kaijutintornit takaavat, ettei lähikortteleissä nukuta. Tänäänkin kuulemma tapahtuisi, saas nähdä jaksanko vääntäytyä katsomaan meininkiä.

Pienellä kaupunkikierroksellani bongasin Bob Marleyn entisen kämpän (nykyisin museo), keskustan säilyneitä siirtomaatyylisiä kämppiä, sekä markkinahumua pitkin katuja ja kujia. Kuuluisin markkinapaikka lienee "Ben Dung Plaza", joka on saanut nimensä jengin kumarrellessa katselemaan kadulle vilteille leviteltyä kamaa. Kaupungilla kiertely oli kuitenkin melkoisen uuvuttavaa hommaa, sillä aurinko on paahtava ja lämpötila jälleen sellaisissa "ei-valkoisen-miehen"-lukemissa, kuten Pete asian jo jokus Afrikassa ilmaisi.

Iltapäivällä päätinkin poiketa Kingstonin vanhassa satamakaupungissa, tai oikeastaan vanhassa Kingstonissa Port Royalissa. Ja tähän väliin pieni historiapläjäys, herkät katsokoon muualle. Britit valtasivat mainion satamapaikan espanjalaisilta 1656, ja rakensivat sinne linnoituksen, jonka ympärille alkoi muodostua asutusta. Sotilaita ei kuitenkaan ollut tarpeeksi puolustamaan uutta kaupunkia, joten britit päättivät avata ovet merirosvoille, jos nämä sitoutuivat puolustamaan kaupunkia espanjalaisia vastaan. Niin syntyi Karibian kuuluisin merirosvosatama, jossa vaikutti mm. rommipullonkin kyljestä tunnettu Captain Morgan. Piraatit eivät tunnetusti ole käytökseltään mallikelpoisinta sakkia, joten kaupuki oli pahamainenen turmeltuneisuuden pesä, mutta myös erittäin varakas. Loppu sille tuli 1692, kun maanjäristys syöksi puolet kaupungista mereen ja tuhosi lähes täysen toisenkin puolen. Monet pitivät tätä Jumalan rangaistuksena riettaasta menosta, ja kun jälleenrakennusyrityskin paloi vähän myöhemmin, ja päälle iski vielä parit hurrikaanit, alkoi kovakalloisemmastakin kaapparista tuntua, että mesta oli Jumalan hylkäämä, ja suurin osa porukasta asettui poukaman toiselle puolelle, perustaen nykyisen Kingstonin.

Nykyisin Port Royal onkin ränsistynyt kalastajakylä, jossa pari eksynyttä turistia pyörii pällistelemässä säilynyttä Fort Charlesin linnoitusta (oikeastaan sekin piti rakentaa pitkälti uudelleen maanjäristyksen jälkeen). Luvassa ei siis ole hienoja kuvia merirosvosatamasta, katsokaa "Pirates of the Caribbian". Ravintolan kylästä kuitenkin löysin, ja se yllätti laadullaan, ja tarjosi ehkä reissun parhaan kalan. Ja tämä on varsin kilpailtu kategoria, joten täytyy todella antaa pisteet Glorie'sin curry-fisulle (lautasella oli kahta eri napsijaa, en enää muista tarkemmin).

Huomenna olisi tarkoitus löytää kyyti Port Antonioon. Busseja kuulemma lähtee paikallisesta transportation hubista Half Way Treesta - tuli heti mieleen Jarin kokemukset Etelä-Afrikasta :) Kaupunkin lähistöllä sijaitsee Villa Rasta, jossa olisi tarkoitus viihtyä vähän pidempään, ohjelmassa lähinnä riippumatossa loikoilua palmun alla, aika ajoin mereen pulahtaen. No okei, on siinä ympäristössä jotain mestoja, mitkä voisi tsekata. Päivittelen, kun jotain päivitettävää on.
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Nina on

Mitä, ei kuvaa siitä loistohyvästä napsijasta? Minä kun lähdin aikoja sitten facebookista, niin en ole vielä kyllästetty lähikuvilla ihmisten aterioista.

matkaajamaks
matkaajamaks on

Kuva napsijasta lisätty tilauksesta. Tää on täyden palvelun blogi, nääs.

Use this image in your site

Copy and paste this html: