Autiomaan salaisuudet

Trip Start Oct 31, 2012
1
45
55
Trip End Apr 11, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed
Hostel Nasca Trails
Read my review - 4/5 stars

Flag of Peru  ,
Thursday, February 28, 2013

Nazca on melko tavanomainen pikkukaupunkin aavikon keitaalla, josta tuskin juuri kukaan olisi kuullut, jos alueen muinaiset asukkaat eivät olisi päättäneet piirrellä hervottoman kokoisia kuvioita alueen karuun maaperään.Taisin edellisessä päivityksessä käyttää niistä sanaa kalliopiirros, mutta sellaisestahan ei varsinaisesti ole kyse, vaan kuviot on tehty poistamalla maan tummempi pintakerros, jolloin vaaleampi maa alla jää näkyviin.

Kuvioiden tekeminen sinällään ei ole ollut mitenkään mahdottoman vaikeaa, on tarvittu perusgeometrian ymmärrystä, hemmetin pitkä köysi ja paljon tarmoa. Hämmentävämpi kysymys on "miksi"? Kuviot ovat valtavan kokoisia, eikä niitä pysty kunnolla hahmottamaan kuin yläilmoista. Ja kun kuvien syntyaikoihin (1400-1800 vuotta sitten) lentely ei ollut vielä oikein ottanut tuulta alleen (Ikaroksenkin yritys levisi käsiin), herää kysymys, miksi hitossa nähdä tolkuttomasti vaivaa kuvioiden tekemiseen. Niille onkin keksitty monia selityksiä, mm. avaruusalusten lentokenttänä, viesteinä muinaisille muukalaisille (tai tulevaisuudesta tullelle matkailijoille), tienviittoina kristallikallojen luokse, ja hieman uskottavammin sateen jumalten lepyttämiseen liittyviin rituaalehin. Mikäli tarkoitus oli viimeksi mainittu, niin syteen meni, sillä yksi syy nazca-kulttuurin katoamiseen oli kuivuus, yhdessä inkojen edeltäjien warien saapumisen alueelle kanssa.

Kuvioita on kahta tyyppiä, ilmeisesti vanhempia, melko pieniä eläinhahmoja (nämä melko pienetkin ovat kuitenkin sellaisia jalkapallokentän kokoisia), sekä valtavia geometrisia kuvioita (lähinnä kolmioita, suunnikkaita, epäsuunnikkaita ja paljon viivoja). Nämä kuviot jatkuvat kilometrejä, pisimmät viivat 13 km. Näissä on jo tarvittu kohtalaisen tarkkaa mittailuakin.

Kristallikalloja ei löytynyt, mutta luisia versioita sitäkin enemmän. Alue on nimittäin selkeästi ollut tärkeä myös muille kuin nazcoille, ja aavikkoa täplittävät sadat nekropolit, kuten osin esiin kaivettu Chauchilla, jossa arvioidaan olevan yli 10 000 muumiota. Tällaisia väkimääriä ei alueella ole ikinä asunut, vaan tänne on haudattu vainajia kaukaa Andeilta. Alueella on siis selkeästi ollut hyvät vibat (nykyshamaanitkin hehkuttavat alueen energiavirtoja, samaan tapaan kuin vaikka Stonehengessä). Toki haudoille voi olla myös käytännöllisempiä syitä, kuten se, että alueen intiaanit tykkäsivät säilöä (muumioida) vainajansa, ja se onnistuu vain kuivassa paikassa, jollainen Nazca on... toinen vaihtoehto Andeilla oli nousta korkeimmille huipuille, mutta alas on vähän helpompi roudata kalmoa kuin ylös, vaikka matkaa tulisikin enemmän. Lisäksi kaikki alueen kansat ovat palvoneet aurinkoa, ja Nazcan alueella se paistaa vuoden jokaisena päivänä.

Kävinkin oppaan kanssa tutustumassa Chauchillaan, ja kokemus oli makaaberilla tavalla kiehtova. 2000 vuotta vanhat muumiot olivat häkellyttävän hyvässä kunnossa, pitkät hiukset olisivat melkein kelvanneet Lorealin mainokseen (hiuksia pidettiin elämän tyyssijana, koska ne kasvoivat aina uudestaan, toisin kuin muut kropan osat, joten ne joilla oli varaa syödä hyvin ja hoitaa hiuksiaan, kasvattivat ne todella pitkiksi). Lisäksi katsastuslistalla oli Cahuachin rauniot, joita pääsi kuitenkin tsekkailemaan vain etäältä, sillä alueella oli parhaillaan käynnissä kaivaukset.

Jottei visitti ihan silkaksi arkeologiaksi mennyt, piti myös käydä remuamassa dyyneillä jeepillä, sekä hiekkalautailemassa, mikä oli ihan riemukasta touhua, lukuunottamatta kipuamista takaisin dyynin laelle. Kaupungissa on myös meneillään kansantanssijuhlat, joissa on osallistujia pitkin maailmaa (suomalaisia tanhuajia en kuitenkaan nähnyt), ja illallista nauttiessa pääsi tsekkailemaan ohi kulkenutta paraatia.

Huomenna ajattelin ottaa päivän rennosti, ja painella sitten yöbussilla Cuscoon, inkavaltakunnan muinaiseen keskukseen.


Slideshow Report as Spam

My Review Of The Place I StayedLoading Reviews
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

X on

The truth is out there..

Use this image in your site

Copy and paste this html: