Värikäs kaupunkikierros

Trip Start Oct 31, 2012
1
36
55
Trip End Apr 11, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Chile  ,
Sunday, January 20, 2013

No niin, taas se pommittaa päivitystä joka päivä, mutta kun eteen sattui taas uusi kohde, ja netti on kätevästi saatavilla (reissun nopein ja vakain wifi tähän mennessä), niin menköön. Eli tänään poikkesin Valparaison satamakaupungissa sellaisen 120 km Santiagosta. Kaupunki tunnetaan boheemista tunnelmastaan, värikkäistä taloistaan ja funikulaareistaan. Ja niitä kaikkia oli kyllä havaittavissa.

Matka meren äärelle hoitui bussilla, jotka ovat täällä erinomaisella tolalla. Firmoja on useita (valitsin Tur Busin tiheiden vuorojen takia), bussit ovat hyviä ja linjoja riittää kattamaan melkein koko maan (Andeilla ja Etelä-Chilessä homma menee vähän haastavammaksi). Lisäksi matkustusmuodon hinta/laatu-suhde on aika lyömätön... ei voi valittaa, kun parin tunnin matkan naapurikaupunkiin luksusdösässä pääsee paikallisbussin hinnalla. Itse asiassa bussi oli varmaan paras, mitä tällä reissulla olen käyttänyt - Australian ja Uuden-Seelannin bussit oli sellaista "eb on siististi cool"-tasoa, mutta Tur Bus vei voiton mukavampien penkkien mitalla. Hieman huomauttamista olisi lipunmyynnistä, sillä nettivaraus ei onnistu ilman chileläistä veronmaksajanumeroa (RUT), joten ulkomaanelävän piti hakeutua bussiasemalle tankkaamaan paikkoja ja aikoja huonolla espanjalla. No, liput saatiin oikeaan bussiin, eikä takana jonottanutkaan tainnut kovin pahasti hermostua :)

Valparaiso oli yleisilmeeltään selvästi raffimpi kuin Santiagon keskusta, ja mielenkiintoisesti jakautunut. Meren äärellä oli satama (joka haukkasi koko rantaviivan, mitään rantabulevardia on siis turha odottaa) ja liikekeskusta, ja ympäröivillä kukkuloilla värikkäät asuinalueet. Kuvauksellisimmat asuinalueista olivat suhteellisen puunattuja ja turistoituneita, mutta oikeastaan vain pari katua funikulaarin ympäristöstä, sen jälkeen alkoivat paikat olla taas iloisesti rempallaan. Katukuvaan ilmestyivät myös Kaakkois-Aasiastakin tutut häkellyttävät sähköjohtohässäkät ylikuormitetuissa tolpissa.

Mainitsin jo edellisessä päivityksessä kulkukoirat, joita oli Valparaisossa vielä ihan eri malliin kuin Santiagossa. Pari oli näkyvissä käytännössä aina, ja lähes joka puistonpenkin alla nukkui piski. Aggressiivisiin hurttiin en törmännyt, kovin väsyneitä vaikuttivat kaikki. Mistäköhän ne löytää ruokansa?

Australian ja Uuden-Seelannin jälkeen huomio on kiinnittynyt myös siihen, että Chile vaikuttaa olevan melko vähän "mäkkiintynyt", eli kansainväliset ketjut loistavat poissaolollaan. Santiagosta kyllä bongasin isommat toimijat, mutta pisteitä tuntuu olevan harvakseltaan. Valparaisossa en nähnyt yhtään ketjuravintolaa. Piristävää.

Huomenna pitäisi sitten kokeilla bussia vähän pidemmällä matkalla, sellainen 7 tunnin siivu La Serenaan. Näihin istumisiin on tottunut jo sen verran, että tuo tuntuu oikestaan varsin lyhkäiseltä, kun bussitkin on hyviksi havaittu.
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Juha on

Chileläisen kanssa kihloissa olleen kaverini mukaan chileläiset ovat Etelä-Amerikan suomalaisia: juroja, viinaanmeneviä ja masennukseen taipuvaisia. Allekirjoitatko väitteen vai onko katukuva ylienergisen positiivisen lattarimainen?

matkaajamaks
matkaajamaks on

En nyt chileläisiä ihan juroiksi määrittelisi. Kokemus muista lattarimaista on aika rajallinen, mutta ehkä tossa on jotain perää, kun vertaa vaikka Argentiinalaisiin (joita tässäkin hostellissa on läjä), jotka vaikuttavat aika ylitsevuotavan pirteiltä ja äänekkäiltä.

Ainakin yksi yhdistävä piirre suomalaisiin löytyy siitä, että en ole varmaan missään muualla nähnyt yhtä paljon hevibändien paitoja, ja autoistakin raikaa useammin Black Sabbath kuin Black Eyed Peas :)

Use this image in your site

Copy and paste this html: