Saaristoristeilyä

Trip Start Oct 31, 2012
1
34
55
Trip End Apr 11, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed
The Rock

Flag of New Zealand  , North Island,
Wednesday, January 16, 2013

Melko ankararan bussi-istumisen jälkeen läpi lähes koko pohjoissaaren oli miellyttävä saapua pohjoisen aurinkoiseen turistikeskukseen Paihiaan. Edessä oli vuorokauden risteily Bay of Islandsin saarten lomassa The Rockiksi nimetyllä paatilla (joka oli muunnettu entisestä autolautasta kelluvaksi hostelliksi). Paatti ei kuitenkaan painunut pohjaan nimensä mukaisesti, vaan kellui oikein mallikelpoisesti hienoissa maisemissa.

Delfiinejä tai valaita ei ikävä kyllä näkynyt, mutta muuten nähtävää ja tekemistä riitti kyllä. Kohokohtia oli yömelonta kirkkaan tähtitaivaan alla melojen sytyttäessä vedessä lilluvat pienet hohtavat eliöt. Efekti korostui, kun vettä haroi kädellä, ja näytti kuin handua olisi seurannut vihreä kipinäsuihku. Jänniä systeemejä. Ilta meni grillaamisen ja juhlimisen merkeissä. Grilliin päätyi myös pari seurueen itse saamaa kalaa (ihan kunnon kokoisia napsijoita - itse ruokin pari fisua syötillä, mutta koukkuun ei jäänyt yhtään).

Toisena päivänä snorklailtiin ja sukelleltiin merisiilejä lounaaksi - eipä noista tosin kovin paljon syömistä ollut, lähinnä syötävä osa oli mäti, joka oli yllättävän maistuvaa, pikemminkin hedelmäistä kuin kalaista. Maistoin myös maori-cocktailia, jossa imaistaan sisään koko otuksen sisus suolavesineen ja suolineen päivineen... tämä setti ei ollut järin hedelmäinen, eikä myöskään järin maistuva. Lisäksi rantauduttiin yhdelle lahden monista saarista, Motorualle. Saari oli ihan nätti, nykyisin asumaton (II maailmansodan aikaan siellä oli laivaston tukikohta odottelemassa japanilaisia, joita ei koskaan tullut) paikka tepastella ja rentoutua.

Tänään viimeistelin Uuden-Seelannin visiittiäni paikassa, jossa nykymuotoinen maa sai alkunsa, nimittäin Waitangin sopimuksen kirjoituspaikalla. Joku katkera maori saattaisi sanoa, että paikka, jossa maoreilta kusetettiin maat. Maorithan oli paikan pääjehuja vielä aika pitkään eurooppalaisten saapumisen jälkeen, ja nämä toimivat maorien luvalla (välillä toki luvattakin, mistä seurasi tappelua). Syynä tähän oli varmaan lähinnä se, ettei maa juuri kiinnostanut Euroopan kruunupäitä, joten heidän edustajillaan Uudessa-Seelannissa oli aika vähänlaisesti resursseja tehdä mitään pakolla, joten heidän oli vähän pakko kysyä lupaa maoreilta.

Näin kääntäjän näkökulmasta mielenkiintoista on sopimustekstin käännöksen (englannista maoriin) herättämä kohu. Siinä nimittäin on englantilaisten kannalta aika sopivia epätarkkuuksia. Mm. Waitangissa esitetty video pisti nämä kääntäjien piikkiin, jotka käänsivät tekstin äärimmäisen tiukalla aikataululla (hmm... kuulostaa tutulta), eli yhdessä yössä, eivätkä olleet ammattikääntäjiä, vaikka hyvin maoria puhuivatkin (käännöksen teki pari lähetyssaarnaajaa, jotka olivat olleet saarella jo kauan). Eniten närää on herättänyt kuningattaren täydellisen vallan kääntäminen lähinnä hallintoa vastaavalla sanalla maori-tekstissä, vaikka todellisuudessa käsistä toisiin siirtyi nimenomaan "mana" (johtajuus, arvovalta), jota maoripomot eivät varmaan olisi ihan herkästi luovuttaneet. Myös englantilaisten lupaama hallintaoikeus heimojen omaisuuteen oli määritelty maoriversiossa huomattavasti laajemmin. Vaikuttavat sen verran sopivilta virheiltä, että luultavasti kääntäjät olivat saaneet ohjeistusta tekstin muotoiluun. Ja riitaahan siitä sitten syntyi.

Mutta juu, nyt ollaan taas Aucklandissa, ja on aika jättää Aotearoa taakse, ja suunnata taas uudelle mantereelle kohti Chileä. Kaksi viikkoa oli todella lyhyt aika Uudessa-Seelannissa, ja jätin suosiolla (useimpien mukaan päräyttävämmän) eteläsaaren toiseen reissuun, ja keskityin pohjoiseen, joka sekin jäi aika pikaiselle tutkimiselle. No, eipä sitä kaikkea tarvitse nähdä (aktiivisella tetsaamisella olisi toki ehtinyt vähän enemmänkin), ja mestasta jäi kyllä hyvä fiilis. Voisin tulla uudestaankin.
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Juha on

On jo pitkään pitänyt kysyä, että mistä sää keksit noi paikat, joissa sää käyt? Oletko hankkinut kirjallisuutta ja tutkinut koko reissun mielenkiintoiset mestat etukäteen vai saavutko kaupunkiin ja alat vasta sitten selvitellä, että mitä siellä voisi tehdä?

matkaajamaks
matkaajamaks on

Vähän molempia. Eli koitin kyllä tsekkailla etukäteen kiinnostavia kohteita ja suunnitella summittaista reittiä, mutta esim. Uuden-Seelannin osalta se jäi aika heikolle (ajattelin lueskella vähän Australiassa, mutta eihän siitä mitään tullu), joten eka ilta Aucklandissa meni aika pitkälti pähkäillessä, mihin suuntaan lähteä ja varauksia tehdessä.

Use this image in your site

Copy and paste this html: