Tulen ja tuulen kaupunki

Trip Start Oct 31, 2012
1
28
55
Trip End Apr 11, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of New Zealand  , North Island,
Friday, January 4, 2013

Ekat päivät Uudessa-Seelannissa on vietetty lähinnä Aucklandin ympäristössä palloillen. Huomenna oli tarkoitus lähteä eteenpäin, ensin pohjoiseen, sitten etelään, mutta minulle ei ollut sijaa kulkupelissä, joten lähtö siirtyi päivällä (kyllä täältä siis pois olisi päässyt, mutta mielessä siinteli pari erityistä reittiä ja kulkupeliä, joten päätin lykätä lähtöä). Eiköhän se huominenkin täällä viihdytä, joskin majapaikka vaihtuu, koska nykyinen on myöskin buukattu täyteen. Taitaapi olla lomakausi...

Aucklandiin tutustuminen alkoi majapaikan kupeessa nousevalle Mount Edenin (maoriksi Maungawhau) tulivuorelle kipuamisella ja auringonlaskun katselemisella siellä. Aucklandin perustajat eivät ilmeisesti kokeneet, että yhden tulivuoren varjossa eläminen on tarpeeksi extremeä, ja rakensivat kaupunginsa 50 tulivuoren päälle. Ja vulkaaninen kenttä on yhä aktiivinen, joskaan ihan alvariinsa purkauksia ei tapahdu, edellinen 600 vuotta sitten. Kaikki kaupungin tulivuoret ovat aika pieniä kumpuja, osa louhittu pois kokonaan, mutta monta kumpua vielä nousee talojen seasta, mikä piristää maisemaa kummasti. Ei sikäli, että kaupungin maisemat nyt erityisesti piristystä kaipaisivat, harva kaupunki kuitenkin sijaitsee kahden meren rannalla.

Suurkaupunkien jälkeen kaupunki tuntuu kohtalaisen kompaktilta, ja kiinnostavin anti tuntuisi olevan lähinnä ympäristössä. Puistot ovat jälleen kerran varsin viihtyisiä ja näyttäviä, kuten näissä Brittiläisen imperiumin (entisissä) osissa on tapana. Kuten myös nimetä ne Victorian tai Albertin mukaan... olen tainnut tällä reissulla tallata kolmessa tai neljässä Albert Parkissa.

Tänään valloitin toisen tulivuoren (ei kovin kummoinen kumpu sekään, alle 300 metriä korkeutta), Rangitoton, kaupungin tuoreimman tulivuoren, joka nousi merestä 600 vuotta sitten. Kovin vehreäksi on saari muuttunut jo siinäkin ajassa, oikeastaan viimeisen parin sadan vuoden aikana... kun eurooppalaiset asettuivat näille seuduille se oli vielä lähes musta laavakivikumpu. Kyllä polun varrella oli vieläkin mustaa laavavirtaa, jota vasta ensimmäiset jäkälät olivat ryhtyneet valloittamaaan. Huipulle oli ihan mukava kävelymatka, ja sieltä hienot näkymät. Matkalla oli myös laavaputkia/luolia, jotka oli kuitenkin vähän turhan ahtaita lähemmän tutustumisen kannalta.

Hobittien maille saapumisen kunniaksi kävin myös katsomassa Hobitin leffateatterissa. Oikeastaan ihan sattumalta... oli kyllä mielessä, että sen voisi Uudessa-Seelannissa tsekata, mutta eilinen valikoitui päiväksi oikeastaan ihan sen takia, että satuin olemaan maan ainoan IMAX-teatterin kohdalla juuri kun alkoi sataa. Ja kuinka ollakaan, seuraava näytös oli puolen tunnin päästä. Näyttävä leffahan tuo oli, eikä niin pahasti ylipitkäkään kuin pelkäsin... olisihan siitä loppupuolelta voinut karsia pari cliffhangeria (sananmukaisesti) ja vähän nujakointia, mutta enimmäkseen viihdyttävää menoa kuitenkin. Näin pienenä 3D-skeptikkona täytyy muuten todeta, että 3D toimi leffassa aivan pirun hyvin, en tiedä kuinka paljon siitä oli ison IMAX-kankaan ansiota. Nyt sitten bongailemaan maisemia livenä.

Hintataso ei tunnu ihan yhtä julmalta kuin Australiassa, ainakin majoitus ja ei-pikaruoka on jonkin verran halvempia. Mikä on ihan tervetullutta. Kaupassa hinnat tuntuivat olevan aika samassa, ehkä hieman halvemmat.

Edit. Seuraavasta päivästä tulikin sitten reissun ensimmäinen museopäivä, kun tallasin Domainiin, josta löytyi kätevästi saman katon alta kolme museota (polynesia, luonnonhistoria ja sota). Ihan jees museo, vaikkei mikään häkellyttävä. Myöhemmin päivällä näin jumperin Sky Towerin huipulla. Poliisi oli sulkenut kadun, ja katsomaan oli kerääntynyt huomattava väkijoukko. En viitsinyt jäädä pitkäksi aikaa seuraamaan tilannetta, mutta myöhemmin luin, että mies oli saatu houkuteltua pois reunalta.
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: