Jylisevä savu, nipottava poliisi

Trip Start Oct 31, 2012
1
11
55
Trip End Apr 11, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Zimbabwe  ,
Thursday, November 22, 2012

Afrikan kiertue alkaa olla jo finaalissa, sillä Jo'burgissa ollaan, mutta blogi laahaa yhä Zimbabwessa. Jaan päivityksen sieltä pariin osaan, naputtelen toisen kunhan ehdin. Tässä kuulumisia Victorian putouksilta ja fiiliksiä muutenkin.

Victoria Fallsin kaupunki (oikeammin kylä) oli aika puhdas turistikeskus (ja puhtaus ei tässä viittaa yleiseen hygieniatasoon, sillä kylä oli melkoinen läävä), mutta sen vieressä sijaitsevat putoukset sitäkin hienommat. Vesi putouksessa on nyt aikalailla matalimmillaan sateita odotellessa, mutta siitä huolimatta pääputouksen kuvaaminen oli vaikeaa putouksesta nousevan usvan takia. Kuulemma sadekaudella koko kanjoni peittyy tähän usvaan (mistä paikallinen nimi jylisevä savu). Putous ei ole mitenkään häkellyttävän korkea (sellaiset sata metriä), mutta leveydeltään nytkin varsin vaikuttava, ja sadekaudella varmasti vielä enemmän, kun vettä tulee alas koko parin kilsan leveydeltä.

Muuten Vic Fallsissa tuli lähinnä kuosiuduttua leirielämän jäljiltä, risteiltyä Sambesi-joella ja nautittua erikoisia elikoita turistihtavassa ravintolassa (villisika oli erinomaista, krokotiili maistui kanalta, puhveli oli sitkeää kuin nahka, strutsi maistui enemmän naudalta kuin miltään linnulta ja mopane-madot maistuivat hiileltä, koska olivat karrelle palaneita... ne kuulemma kuuluu kypsentää kunnolla). Aikaisemminkin on tullut pisteltyä poskeen joitain reissun varrella bongattuja elikoita, kuten hyppyantilooppia ja beisaa. Ja ihan hyvällä omallatunnolla, paremman elämän ne ovat eläneet kuin tehotuotetut naudat. Niin, ja aktiviteettipäissäni tulin kokeilleeksi ziplinea putousten rotkon yli. Hienot maisemat.

Koska ollaan vietetty aika paljon aikaa luonnon helmassa, ei ihan valtavia määriä kontaktia paikallisiin ole syntynyt, mutta kyllähän sitä aina jotain juttua baaritiskillä tai ihan kaupan parkkipaikalla on ehtinyt heittää, ja hieman muodostaa kuvaa mestoista. Namibia vaikutti tällä raapaisulla aika samanlaiselta kuin Etelä-Afrikka (joka siellä tovin piti valtaa), rotuerottelun jäljet näkyvät (esim. valkonaamat saavat melkein järjestäen hitaampaa palvelua, jos tarjoilija on musta, ja sama toimii varmasti toiseen suuntaan). Myös katukuvaa  hallitsivat samat Etelä-Afrikkalaiset kauppaketjut, joita kyllä jonkin verran näkyi Botswanassakin, mutta sisältä varsinkin siellä oli aika erilainen. Valikoimassa oli sadan kilon jauhosäkit ja muuta, mitä aika eurooppalaisen oloisissa marketeissa Etelä-Afrikassa ei näkynyt. Ihonväri ei myöskään tuntunut olevan niin isossa roolissa Botswanassa, tämä johtunee siitä, että se ei ikinä ollut siirtomaana.

Sitten Zimbabwe... Siitä tulee ekana mieleen herra Mugabe, joka on ryssinyt maan asiat parissa kymmenessä vuodessa aika pahasti. Muissa käymissämme maissa ilmapiiri tuntui aika toiveikkaalta, Zimbabwessa taas jotenkin lannistuneelta (nämä tietenkin täysin päättömiä yleistyksiä pienen pintaraapaisun ja paikallisten juttujen perusteella). Ja poliisit. En ole ikinä tuntenut olevani niin poliisivaltiossa kuin Zimbabwessa. Maassa on aivan järjettömästi poliiseja pönkittämässä Mugaben valtaa, ja rauhallisempina aikoina heillä ei ilmeisesti ole mitään muuta tekemistä kuin seistä teiden varsilla kyttäämässä. Ratsioita oli oikeasti vartin tai puolen tunnin välein. Yksi tarkasti sammuttimen, toinen vararenkaiden kulutuspinnan... puutteista tulevat sakot olisivat varmasti päätyneet poliisisedän virkistysrahastoon. Kuitenkaan päätarkoitus ei vaikuttanut olevan edes ansainta, vaan suurin osa tarkistuksista oli täysin ylimalkaisia... oppaamme repi eniten riemua eräästä kyylästä, joka hiiiiitaaaastiiii lonni auton viereen, pällisteli hetken, ja sitten viittasi jatkamaan sanomatta sanaakaan. Tulipahan pysäytettyä. Päällmimmäisenä Zimbabwesta jäi kuitenkin mieleen mielettömän upea luonto, josta lisää seuraavassa päivityksessä.
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Nina on

Ruokakuvaukset olivat kiinnostavia, niitä voisi lukea enemmänkin. Pidän eläimistä myös sillä tavalla.

Use this image in your site

Copy and paste this html: