Kolikon kiiltävää puolta

Trip Start Oct 31, 2012
1
3
55
Trip End Apr 11, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed
Drifters Cape Town Lodge

Flag of South Africa  , Western Cape,
Friday, November 2, 2012

Ensivaikutelmia Kapkaupungista... tai oikeastaan hyvin pienestä osasta sitä, mutta vaikutelma mikä vaikutelma. Päivän ohjelma oli tarkoituksella aika kevyt, sillä yhden valvotun yön ja yhden lentokoneessa torkutun jälkeen duracel-matkaajakaan ei jaksa ihan hirveesti päristää.

Pienen elpymisen Driftersin ihan mukavalla lodgella jälkeen lähdin vaeltamaan. Ainut varsinainen tavoite päivälle oli vissiitti Robben Islandin entiselle vankilasaarelle, jonne olin varannut lipun. Mittailtuani vähän etäisyyksiä totesin Waterfrontin (josta lautat saarelle lähtevät), olevan ihan mukavan kävelymatkan päässä, joten ei kun tallaamaan. Maisemat rantabulevardilla olivat hienot, ja meininki aika rennon letkeää (rannassa oli paljon nurtsia, jossa oli paikallisia lepäilemässä... joukossa puutarhaosaston heput), ja heti huomion kiinnitti runsas pirteä tervehtiminen. Jotenkin sitä on oppinut hieman paranoidiksi kaikkien tuttavuutta tekevien lokaalien suhteen (varsinkin vähän köyhemmissä maissa reissatessa... itsellä lähinnä Kaakkois-Aasiassa kehittyi automaattinen reaktio, että kun joku tulee heittämään läpää, kyseessä on joko ukotus, tai sitten henkilö yrittää myydä jotain). Toki ennakkoepäilys on välillä muuallakin osoittautunut vääräksi, mutta täällä tuntuu moikkailu ja pieni smalltalk olevan iso osa kulttuuria... Vähän tällaisella härmäläisellä totuttelua taas.

Waterfrontin alue, jolla liikuin, oli melkoisen sanoisinko herraskaista. Eli rannat ja vanha satama-alue on muutettu sellaiseksi keskiluokan huvittelu ja ostosparatiisiksi. Tähän lisukkeeksi turistit, niin luulisi syntyvän vähintäänkin tylsän, jopa luotaantyöntävän paikan. Eipäs kuitenkaan.... Onhan alue pirun keinotekoisen viihtyisä ostoshelvetti, mutta siellä täällä esiintyvät katutaiteilijat (joista ainakin yhdellä rumpu/perkussio-ryhmällä oli pirun hyvä meininki) ja heitä eväiden kanssa katselemaan tulleet paikalliset toivat alueelle ihan mukavan tunnelman. Niinkin mukavan, että päätin noudattaa lokaalien esimerkkiä, ja hain pienen piknik-setin ja istuskelin mutustelemaan ja katselmaan. Siinähän sitä päivää sitten menikin puoliraukeasti. Ja ne maisemat... Kaupunki on ehkä upeimmalla paikalla, mitä olen nähnyt.

Päivän pääkohde oli Robben Island (yhteydet hollantilaiseen jalkapalloilijana sattumaa... Vai onko? Nimihän tarkoittaa hyljettä, ja hylkeetkin sukeltelee...), apartheid-hallinnon aikainen poliittisten vankien vankisaari (sitä ennen mm. leprasiirtola, joten kokemusta ei-toivotuista ihmisistä saarelta löytyy). Täällä se Mandelakin lusi 27 vuoden kakustaan aimo siivun. Myös nykyhallinnon ministereistä varmaan puolet istui jossain vaiheessa täällä. Saarelle pääsee vain tarkkaan aikataulutetuilla kierroksilla hirvittävässä laumassa (joka sentään pilkottiin pienempiin laumoihin saarelle päästyä). En oikein tiedä, mitä kierroksesta sanoisin. Saari oli karu ja historia mielenkiintoihen, sieltä oli hienot näkymät Kapkaupunkiin ja Pöytävuorelle (varsinkin lauttamatkan aikana). Tarkasti aikataulutettu kierros lauman mukana olisi kuitenkin voinut olla aika piinallinen kokemus, jos oppaat eivät olisi olleet niin mainioita tarinaniekkoja. Itse vankilassa oppaana oli siellä lusinut entinen poliittinen vanki, jolla riitti juttua kallikivikaivoksen vankiparlamentista vankien oloihin ja niiden muutoksiin. Äijä itse oli niitä "onnekkaita", jotka saivat sängyn. Tästäkin muutoksesta propsit annetaan Mandelalle, oli tarina sitten totta tai ei (kuulemma Mandela alkoi olla niin heikossa hapessa, että poloiselle päätettiin antaa sänky, ettei nimekäs vanki kuolisi ja aiheuttaisi pikkuista kakkamyrskyä... tämän jälkeen muutkin vangit alkoivat vaatia itselleen sänkyjä).

Ja tästä jatketaan sitten huomenna safariporukan mukana tutustumaan Pöytävuoreen ja muuhun kaupungin ympäristöön. Mikä pirun itsenäinen matkailija se tällainen on? No, samapa tuo, safari vain tuntui aika osuvalta ratkaisulta luontokohteiden tsekkailuun. Oppaan luonnonpuistohin tarvitsisi joka tapauksessa. Toivottavasti tulee hyvä porukka.


Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Nina on

Äiti joskus opetti, että jos tulee musta mies vastaan, pitää äkkiä vaihtaa kadun toiselle puolelle eikä katsoa sellaista silmiin. Miksi? Koska musta mies luulee niin helposti, että nainen haluaa olla sen vaimo ja voi tehdä mitä hyvänsä pahaa.
Näitä kuvia katsellessa ensimmäinen ajatus oli, että hyvää siksakkia saisi tiellä heittää välttyäkseen "pelottavilta" väri-ihmisiltä.

Use this image in your site

Copy and paste this html: