Pyhä apina, Batman

Trip Start Apr 05, 2010
1
31
37
Trip End Jun 22, 2010


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed

Flag of Cambodia  ,
Monday, June 7, 2010

Battambang on ollut yksi reissun positiivisimmista yllättäjistä - ei sillä, että kaupunki (vaikka Kambodzhan toiseksi isoin onkin) olisi erityistä vaikutusta tehnyt (vaikka ihan mukava onkin), mutta ympäristö on ollut näkemisen arvoinen, ja lisäksi olen nauttinut täällä eräät reissun maittavimmista aterioista.

Kun nyt tuli ateriat mainittua, jatketaanpa hieman khmer-keittiöstä, joka on ollut pääosin varsin positiivinen kokemus melko mitäänsanomattoman Vietnamin jälkeen. Sapuska on melko maustettua (ei kuitenkaan välttämättä tulista, esimerkiksi inkivääriä käytetään melko runsaasti). Erityisesti olen tykästynyt paistettuihin ja grillattuihin ruokiin, joskin keitotkin ovat ihan makoisia (paikalliset tuntuvat nauttivan enimmäkseen keittoja, koska ne ovat varsin edullisia), joskin ehdottomaksi suosikiksi on noussut amok, joka on kookoksessa haudutettua lihaa (olen kokeillut kalan ja kanan) vihannesten, mausteiden ja tietenkin riisin kera. Ja kun kerran tuosta madcook-osastosta jo kysäistiinkin, niin pitihän sitä testata paikallinen snack, eli keitetty kananmuna... jujuna tietysti se, että kananpoika munan sisällä on jo puoliksi kehittynyt. Kuten arvelinkin, kyllä tämä sapuska ihan ansiosta oli yrjöttävien listalla. Bonuksena sain herkkuja kaksin kappalein väärinymmärryksen tai ovelan myyntistrategian ansiosta... ensimmäinen yllätysmuna ei ollut kovin paha, sillä sikiö oli vielä melko pieni (muna tosin maistui lievästi pilaantuneelta). Toinen olikin sitten fifti-siksti munaa ja kanaa (sallittakoon siteeraus mäkihyppääjäfilosofiltamme, sillä asukas oli jo osin onnistuneesti pyrkinyt ulos munasta), ja hieman kehittyneempi tipu rouskui mukavasti hampaissa ja meinasi takertua kurkkuun... sanottakoon, että osa tästä naksusta tuli nieltyä pariin kertaan.

Sapuskasta voimmekin rakentaa sujuvan aasinsillan maaseudulle kaupungin ympäristössä ja siellä kohdattuun eläimistöön. Tein päiväretken motokuskin kyydissä ympäristöön, mukavan ajelun maaseudun läpi jälkeen eka varsinainen nähtävyys oli riisipeltojen keskellä noussut temppelivuori. Tietenkin vuori. Miksi ne temppelit pitää aina rakentaa vuorelle? No, kapuaminen huipulle oli maisemien ansiosta ihan miellyttävä lämpötilasta (35 celciusta) huolimatta, joskaan kuivia kohtia paidasta ei juuri huipulla löytynyt. Päätemppeli oli ihan näyttävä, mutta huomioni veivät hurmaavat temppeliapinat, joita parveili kaikkialla (munkit ruokkivat niitä), maisemat ja luolatemppelit hieman sivummalla. Ja koska ollaan Kambodzhassa, totta hitossa punakhemerit olivat täälläkin teurastaneet väkeä ja paiskoneet ruumiit temppelin alla avautuvaan syvään luolaan. Tässäkin luolassa oli nyt alttari uhrien muistoksi.

Tsekkasimme myös pienemmällä vuorella sijainneen muinaisen (Angkoria edeltäneeltä ajalta... paikalliset väittävät sen olleen inspiraationa the temppelille, mistä en lähde sanomaan mitään). Temppeli oli melko pieni, mutta raunioituneella tavalla ihan kaunis. Hyvää lämmittelyä Angkoriin. Lähistöllä oli myös toiminnassa oleva temppeli, jonka erikoisuus olivat valtavat lepakkoparvet (munkit vaikuttavat pitävän kovasti eläimistä).

Paluumatka sujuikin sitten erikoisemmalla kulkuneuvolla, paikallisella bambujunalla. Tämä kulkuneuvo on syntynyt junien lopetettua kulkemisen paikallisella radalla, mutta koska kiskot ovat yhä paikallaan ja jonkinlaisessa kunnossa, niille on tietysti keksitty käyttöä. "Juna" oli eräänlainen improvisoitu resiina, joka koostui kahdesta akselista pyörineen, puisesta lavetista ja moottorista. Nämä kaikki olivat täysin irrallisia osia, joten "junan" saa nostettua helposti sivuun vastaantulevan liikenteen tieltä (kiskoja kun on vain yksi pari). Erityisen turvalliselta kyyti ei kyllä tuntunut vääntyneillä kiskoilla, moottoripyörä selän takana...

Huomenna sitten kohti Siem Reapia. Veneelläkin sinne olisi Tonle Sapin yli päässyt, mutta vesi on kuulemma sen verran alhaalla, että matka kestää 8-10 tuntia, ja juuttumiset mutaan ovat yleisiä, joten päätin valita huomattavasti halvemman, nopeamman ja tylsemmän bussin. Mukavuudenhalu senkun lisääntyy reissun edetessä.


Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Nina on

"Mukavuudenhalu lisääntyy matkan edetessä" kirjoittaa jätkä samaan blogiin kuin missä syö kanansikiöitä? : )

Antti on

No kuinka maukas se kananmuna nyt sitten oli? Olisko ollu parempi jos olis ollu vaikka vähän pekonia kyljessä? :D

matkaajamaks
matkaajamaks on

Kyllä se pekoni olis voinu vähän jeesiä, mutta aika vaikea tuota ruokalajia olisi ollut pelastaa. Ei oo käyttistä...

Use this image in your site

Copy and paste this html: