Vuoristolaisia

Trip Start Apr 05, 2010
1
23
37
Trip End Jun 22, 2010


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow
Where I stayed
Viet Nga Hotel

Flag of Vietnam  , Kon Tum,
Sunday, May 16, 2010

Kon Tumin ympäristöstä löytyy paljon heimokyliä (ranskalaisittain montagnard), joissa kussakin puhutaan omaa kieltään ja noudatetaan omia perinteitä (vaikka paljon yhtäläisyyksiäkin löytyy). Tein tänään pienen retken muutamaan kylistä (joista osa on käytännössä kaupungin nielaisemia) moottoripyöräoppaan kanssa. Heppu oli eräästä kylistä (suurin osa ajasta kuluikin hänen kotikylässään), ja opiskeli englantia, joten kommunikaatiokin hoitui hyvin. Ihan kärkeen on mainittava, että hyvän oppaan kanssa kylistä saa kyllä paljon enemmän irti kuin ummikkona haahuilemalla... vastaavasti huonosta oppaasta ei juuri liene iloa. Mulla oli kuitenkin ihan miellyttävä reissu, alkuun tsekkailtiin puukirkkoa (ranskalaiset lähetyssaarnaajat ovat olleet vuoristolaisten keskuudessa varsin menestyksekkäitä, joka kylässä tuntui olevan kirkko, ja oppanikin esitteli krusifiksiaan) ja viereistä orpokotia kaupungin laitamilla. Kirkko oli ihan mielenkiinoinen lähinnä heimo-taidetta ja perinteisiä kristillisiä aiheita yhdistelevältä taiteeltaan.

Mielenkiintoisemmaksi kierros kuitenkin muuttui kun päästiin vähän syrjemmässä oleviin kyliin. Kohokohtiin kuuluivat 85-vuotias äijä, joka jammaili ksylofoninsa kanssa (puhui hieman ranskaa, ei kuulemma kovin hyvin vietnamiakaan, mutta meno oli kova), sekä oppaan isä, joka oli entinen Etelä-Vietnamin armeijan upseeri, sittemmin ranskan opettaja. Naureskeli kyllä omille jutuilleen, mutta pientä katkeruutta olin havaitsevinani sodan jälkeisistä tapahtumista (pohjoisessa mies ei kuulemma ollut ikinä käynyt). Mainioita olivat myös lehmiä illaksi takaisin joen yli paimentavat lapset. Suhtautuminen oli todella ystävällistä, varsinkin oppaan kotikylässä, melkein joka mökissä oltiin tarjoamassa teetä (sunnuntaisin väellä oli kuulemma aikaa istuskella teekuppien ääressä turisemassa). Kovin pahaa "ihmiseläintarha"-fiilistä ei jäänyt, vaan väki tuntui olevan aikalailla omissa puuhissaan, eikä järjestämässä esityksiä turisteille (vaikka niilläkin ovat toki oppineet tienaamaan). Muutenkin Kon Tumista on jäänyt varsin positiivinen ja ystävällinen fiilis - taidan tästä huolimatta jatkaa matkaa etelään huomenna, ehkä aina Nha Trangiin asti (voi myös olla, että pitää vietää yksi yö matkan varrella, jos bussiaikataulut eivät osu kohdilleen).
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

Nina on

Noin pienet lapset paimentavat tuollaisia karjalaumoja joen yli, emmekä me saa edes raidiryhmämme kaikkia jäseniä juoksemaan oikeaan suuntaan Sindragosalla...

Use this image in your site

Copy and paste this html: