Búvár diploma

Trip Start Oct 08, 2007
1
5
Trip End Nov 04, 2007


Loading Map
Map your own trip!
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Reunion  ,
Thursday, October 25, 2007

Az egyik fő célkitűzésünk az volt, hogy búvár diplomával hagyjuk el Reuniont, es igy Azsiaban barhol mehessunk buvarkodni. Ehhez 5 merules es egy elmeleti oktatas szukseges.

Meg kellett tanulnunk osszerakni a felszerelesunket, nem elfelejteni kinyitni az buvarpalackot mielott felvenned a bekatalpakat, mert utana csak teljesen nevetseges modon lehet a hajo fedelzeten mozogni, kulonosen, hogy a hatadon egy 10 kilos palack van...
Ahhoz is hozza kell szokni, hogy nem kell panikszeruen levego utan kapkodni a viz alatt, mert van levego. Csak lelegezni kell. Mint a felszinen. Mondta az oktato, hogy latott O mar valakit hanyni is viz alatt, ugyhogy nem kell aggodni, mindent lehetseges. Egyszer en is majdnem kiprobaltam, mivel egy picit eros volt az aramlat, es elegge ide-oda dobalt minket... Nem gondoltam volna, hogy tengeralatti beteg is lehet az ember.
Csupa mokas dolgot tanultunk, pl hogyan lehet csak a tudonkkel egyensulyozni a vizben, ha ki kell kerulni valamit, vesz az ember egy nagy levegot, feljebb megy 50 cm-vel, es amikor kifujod, vissza ereszkedsz ugyanarra a szintre.

Velem csak annyi problema volt, hogy eleinte nem tudta az oktato, hogy eleg nehez vagyok-e a viz alatt, ezert Vince fogta a kezemet, hogy biztos egy "magassagban" legyunk vele es az oktatoval. De egy ido utan meguntam, elengedtem Vince kezet, es egy ido utan szep lassan elkezdtem felfele menni... Lattam Vincet alattam, ahogy nez jobbra, semmi, nez balra, semmi, megint jobbra, ekkor mar egy kicsit idegesebben, szol az oktatonak "hol a Klari?" - persze csak jelbeszeddel... En csak remenykedtem, hogy valamelyikuk felnez, es ujra levisz a halak koze. Ezek utan tett az oktato ket nagy kovet a mellenyembe...
A "maszk urites" feladat szamomra egy kicsik sokkolo volt, nehezen vettem ra magam, hogy onkent vizet engedjek a maszkomba 10 m melyen, es viz alatt uritsem... de egy ido utan teljesen termeszetesnek tunik.
Az 5-ik meruleskor mar teljesen nyugodtan bukfenceztem hatrafele a vizbe.
Jo sok viz alatti jelet is meg kell tanulni, mert a viz alatt ugyan lehet hangokat kiadni, de nem tul jo minosegu a hang... Ilyen pl a "nincs mar levegom", amit szerencsere csak gyakorlas miatt mutattott az oktato, de akkor tudni kell a teendonket. Egy gyakorlat soran hagytam megfulladni az oktatot - persze csak kepletesen - nem adtam neki eleg levegot a sajat palackombol...
Ettol meg csak oktatoval merulhetunk persze Azsiaban is, de sokkal nagyobb lesz a mozgasterunk. 20 m-ig mehetunk le, es altalaban 1 orat lent tudunk maradni.

A 2-ik meruleskor lattunk egy egesz delfin csaladot, de nem maradtak sokaig mellettunk, egy kepet sikerult csinalnunk roluk.
A buvarklub igazan jo munkat vegzett, 3-ik merules utan mar nem volt izomlazam az allkapcsomban - addig egy kicsit gorcsosen haraptam ra a legzocsore -, a vegen mar arrol is megfeledkeztem, hogy egy palackbol jon a levego.
Fantasztikus elmeny a halak es mas fura eloleny kozott uszkalni


Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

eklari
eklari on

ugyesek vagytok!
No most sikerult ratok kapcsolodnom - azt viszont nem tudom, hogy ti tudjatok-e olvasni az en uzenetemet. Majd ez is kiderul. Millio puszi nektek

Use this image in your site

Copy and paste this html: