Dezevni gozd in umetnost prezivetja

Trip Start Dec 13, 2009
1
5
7
Trip End Jan 09, 2010


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Costa Rica  , Province of Puntarenas,
Friday, December 18, 2009

Montaverde je bil v prejsnjem stoletju pribezalisce ameriskih Kvekerjev, ki so tja pribezali iz ZDA. Ta verska locina namrec zavraca sluzenje vojaskega roka, Kostarika pa nima vojske. Drugace pa sta tukaj glavni atrakciji dva dezevna gozda, ki sta tudi nacionalna parka.

Poleg pacifistov so se tu ustalili tudi drugi Gringoti. Zaradi odlicnih priporocil  smo se tu nastanili v backpekerskem hostlu, kje smo spoznali Ro-ja, ki vodi hostel ter tu zivi ze 12 let. Je italijanski Zid iz okolice Genove, tukaj postavlja svojo hiso in v prostem casu dela umetniske eksponate katere trzijo lokalne galerije.

Montaverde je izredno tezko dostopen, do tja se pride po uradno najslabsi cesti polne lukenj, ki jo lahko obvladas samo s 4x4 ter dobrimi zivci. Potovalna hitrost znasa 40 km na uro.Turisticina scena je primerna tezkemu dostopu. Po eni strani izjemno dobra organizirana ponudba s strani nacionalnih parkov, po drugi pa sele razvijajoce nastanitvene kapacitete. Sigurno idealna prilika za postavitev penziona ali restavracije. Za primer navajam oceno Ro-ja, da se lahko backpakerski hostel tu postavi za cca. 40.000$.

Nocno zivljenje je tu zelo skromno in je po navadi zreducirano na nocne oglede dezevnega gozda, kar smo seveda preizkusili. Hudo. Hodis ponoci po gozdu in vodici ti kazejo spece zivali. Opice, insekte, ptice. Ne mores verjet, kot da bi bili zmenjeni. Izkusnja je bila tako pozitivna, da smo se naslednji dan z najvecjim veseljem odlocili se za dnevno varianto ogleda.

Najeli smo si svoje vodica. Erik je po izobrazbi gozdar, vendar s tem poklicem ni mogel dobiti dobre sluzbe, zato se je specializiral za vodica po dezevnem gozdu. Tu si je nasel tudi zeno. Pravi, da si je v zakonskem zivljenju hitro naucil reci DA, kar je baje predpogoj za normalni odnos z latino zenskami tu. Erik pravi, da sta samo dva nacina, da si tukaj najdes zeno. Prvi je veliko denarja. Drugi pa, da veliko pijes, ker je to obicajen nacin za spoznavanje. S tem v zvezi imajo pregovor, da kdor ne pije je nor. Erik se je izredno izkazal s vojim poznavanjem flore in faune. sicer pa fotke posnete skozi njegov daljnoged povejo dovolj,
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Comments

tadej on

uzivajte max se naprej. tu je podobno dezevnemu gozdu: scije in temperature nad nulo - nic kaj bozicno ;) jutri pa mogoce smucat... srecno!

Vera on

Beremo vas in uzivamo!

milka on

Kako vam je lepo! Ponoci po dezevnem gozdu, to mora imeti poseben car. In samo 40.000 dolarjev za hostel. Kaj pa hrana, je ze kaj boljsa? Da vidim, ce se mi splaca odpreti tam restavracijo. Ha, ha, hecam se.
Pri nas je bilo ves cas kislo z malo soncnimi presledki, ponekod celo 20 stopinjami (od prejsnjega tedna, ko je bilo na Rakitni -27 stopinj), se je spet spustilo na -2. Sicer pa cisti mir, ceprav je danes delovni dan. Ne prav zagrizen. Samo jaz visim za racunalnikom in se pripravljam na pisanje clanka o preobcutljivosti na gluten. Nove knjige iz ZDA so naredile svoje. Gluten je povezan z mnogo hudimi boleznimi, od Chronove do lupusa in razbarvanja koze, multiple skleroze in se kaj. Vi pa uzivajte naprej. Krasno je brati vas blog, a se bolj krasno vas bo poslusati v zivo.
Lupcke,

Milka

MarkoV on

Toma, kva je zdej?
Od 18.12. nic update-ov?
Kakorkoli, vsega v izobilju v 2010.
In uzivajte se naprej.

Cita on

Se javlajnje z severa Amerike. Temperature imate enkartne. Mislim,da bi se morali ustaviti v Detrotu,da se aklimatizirate na poti domov. Pri nas je prava zoimska idila,minus in sonce.Skoda,da na to nismo pomislil pred vasim odhodom. Pa drugic,ce sedaj ne bo moznosti.
Uzivajte,narava je precudovita.
Srecno in zdravo Novo leto.
Pozdravcke,Cita

milka on

Ja, pa res, Tomo, kaj je zdaj? Kje se potikate, od 18. decembra je minolo ze precej casa, mi pa nic ne vemo, kaj se dogaja. Je treba poslati kaksno diplomatsko depeso?
Vsem zelim zdravo, srecno in uspesno novo leto! In nujno se kaj oglasite!

Milka

Use this image in your site

Copy and paste this html: