Viata de japonez

Trip Start Jun 20, 2010
1
10
25
Trip End Aug 21, 2010


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Japan  , Chubu,
Tuesday, June 29, 2010

 
Viata de japonez

 
 
Marti 29 iunie probabil a fost ziua care a avut cele mai multe activitati care ne-a adus cel mai aproape de viata de japonez.
Ca de obicei, am plecat de la hotelul din Nagano foarte devreme dimineata pornind spre Takayama, un oras foarte vechi si foarte renumit pentru baile termale. Acolo vin localnicii la bai si aveam sa gustam seara intr-un hotel traditional ce inseamna asta pentru ei.
Dar inainte de cina si bai aveam de parcurs un traseu cu citeva opriri. Prima oprire am facut-o la castelul Matsumoto care era o frumusete de cladire peste un lac mic cu lebede albe, nuferi si crapi colorati, cu un pod curbat si vopsit in rosu la intrare. Dupa ce am admirat cladirea castelului si frumusetile naturii care inconjura castelul, dupa multe fotografii de grup si individuale am plecat mai departe. Urmatoarea vizita am facut-o la muzeul Ukiyoe. Acest muzeu este facut de o familie care de-a lungul mai multor generatii au colectionat tablouri sau mai bine zis imprimate facute printr-o technica speciala cu blocuri de lemn. Tehnica era urmatoarea: mai intii era desenat pe blocuri de lemn detaliile tabloului, dupa care blocurile erau inmuiate in culori si, as zice mai bine, apoi “stampilate” pe hirtia tabloului. La muzeu aveau imprimate foarte vechi si renumite in toata Asia. Este unul cu un val mare in nuante de albastru care sint sigura ca daca-l vedeti il recunoasteti. Majoritatea imprimatelor erau inspirate din natura, dar erau si multe care redau imagini din viata de zi cu zi a japonezilor, in casa lor sau la lucru. Cel mai mult ne-au placut o colectie cu cascade, si in mod special un tablou cu 3 barbati care erau la un foc linga o cascada noaptea. Foarte frumos muzeul si tehnica foarte interesanta. Inca o data, oamenii astia tare mai iubesc detaliile si precizia. J
Dupa arta a urmat o experienta culinara locala unica. Am mers la o ferma unde am invatat cum sa facem pasta de wasabi. Ei spun hrean sau wasabi la o planta care as spune ca e verisoara cu hreanul nostrum. Si zic asta pentru ca in primul rind nu arata ca hreanul nostru (frunza arata ca cea de la frunza de vie nu lunguiata), creste in pamint pietros cu foarte multa apa in jur, si nu este asta de piscacios la limba ca hreanul nostru. Aici ne-au pus sa taiem marunt marun radacina de hrean si tijele de hrean, dupa care am batut cu un facalet de lemn bucatelele taiate si le-am amestecat cu o pasta de borhot ramas de la facutul sake-ului. Aceasta compozitie trebuie lasata 2 zile la fementat dupa care se maninca cu orez si alte mincaruri de ale lor. Noi am gustat doar experienta si am lasat pasta in camera la hotel, ca si cadou pentru cameriste. Asa ne-a sfatuit Ellen (managerul de tur) sa facem daca nu vroiam sa o mincam. Dar as vrea sa vorbesc un pic si de ferma de wasabi numita Daio Wasabi Nojo care era deosebit de frumoasa. Hreanul era plantat pe albia unui riu, rinduri rinduri cu canale mici de apa printre ele, si erau acoperite cu plasa neagra. Acolo copii au mincat inghetata de wasabi. Era interesanta, nu avea gustul piscacios care vi-l imaginati. Iar Andi nu se mai putea dezlipi de linga trei omuleti care construiau o zona noua unde sa planteze hrean. Adica ei mai adaugau citeva rinduri si canale si dirijau apa de la canalul principal spre zona noua mutind pietre si apa. Era o placere sa-I vezi muncind si ce iesea dupa ei. Admirati pozele …
La prinz am mers la un restaurant renumit pentru soba noodles. Taiteii de soba sint facuti din buck wheat si sint foarte renumiti si mincati in zona, multi cred ca sint si foarte sanatosi. I-am mincat reci muiati intr-o zeama de soia. La sfirsit ne-au adus un ceanic care avea zeama fierbinte de la fiertul taitelor si care am pus-o in zeama de soia unde i-am muiat si combinatia asta se bea. Asa cum ziceam, ei spun ca e foarte sanatoasa. Noi am gustat si as zice ca e buna dar nu am terminat de baut zeama.
De aici am mers spre hotel. Am avut de mers un pic prin muntii lor pina la Takayama. Foarte multe tunele vechi, de prin anii 50. Unul are peste 4km si toate arata bine. Takayama e un oras vechi la rascruce de drumuri si faceau acolo comert cu lemn in urma cu sute de ani. Yama-san ne-a explicat cum trebuie sa venim la cina imbracati cu haine de casa japoneze pe care o sa le gasim in camera. Ne-a explicat si cum sa le punem pe noi, partea stinga peste partea dreapta la femei si barbati (invers inseamna ca esti in doliu) sis a ne luam papuceii de casa din camera. A fost distractie mare sa ne imbracam. Mai mare distractie a fost sa ne gasim papuci de casa pe marime. Andi nu a gasit, e rau cu vreo 4 numere mai mici. Toti papucii aratau ca si cum erau toti pentru piciorul drept. Hazul si mai mare a fost cind ne-am vazut cu totii la cina imbracat la fel. Cina a fost traditional japoneza, cu foarte multe feluri de mincare si foarte frumos servite si aranjate in tot felul de castronele si borcanase. Dupa cina ne-am decis pina la urma sa mergem sa incercam si baile lor termale. A fost o experienta foarte interesanta. Se pare ca e foarte comun la ei sa mearga la aceste bai si au un ritual intreg. Baile sint separate pentru femei si barbati si nu intri imbracat in apa. Trebuie sa faci dus si sa te sapunesti bine inainte de a intra in piscina cu apa. Dupa baie te duci din nou si te speli bine cu sapun, te speli si pe cap etc. Acolo la hotelul asta aveau scaune cu oglinzi cu uscatoare de par si tot felul de crème, pieptan si tot ce ai nevoie ca sa-ti termini dusul sa iesi frumos uscat pe usa. Era interesant sa-i vezi tineri, batrini, si copilasi facind baie si ingrijindu-se. cum a spus cineva din tur ieseai de acolo squeaky clean. Intr-adevar era tare bine sa te moi in apa fierbinte sis a te relaxezi. Aveau de 39 si 42 grade Celcius. Am fost si la piscina de afara unde apa parea chiar mai calda. O experienta foarta placuta si daca am avut ezitari prima data sa ma duc cu siguranta as mai merge o data daca as avea ocazia.
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • Please enter a comment.
  • Please provide your name.
  • Please avoid using symbols in your name.
  • This name is a bit long. Please shorten it, or avoid special characters.
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: