24. nap. Bangkok-Bécs-Budapest

Trip Start Dec 09, 2012
1
26
Trip End Jan 01, 2013


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Austria  , Alsó-Ausztria,
Tuesday, January 1, 2013

Itt vagyunk Schwechat-on a reptéren ( Bécs). Tegnap éjfél után szálltunk fel és ma reggel 5.15-kor szálltunk le . Ekkor Bankokban már 11.15 van, ugye ott a 6 óra időeltolódás . A repülőút 9 óra volt, majd 4 óra a tranzitban , végül háromnegyed óra Bécsből Pestre. Onnan pedig 1,5-2 óra kocsival haza.Most nyertünk 6 órát. Háromnegyed 10-kor indulunk tovább , addig szerintem alszunk egyet. Ez a legjobb reptér eddig. Kényelmes bőr kanapék,ahol aludni lehet, free wifi ami gyors, stabil, mozgójárda.
Egy kicsit mondjuk hideg van, de ez érthető îgy januárban... Csak a mi meleg cuccaink vannak Pesten;) Nem baj, előrelátóan elhoztam a takarót a gépről, tudtam hogy itt még jól jöhet.
T. is alszik , minden ok.

Jan. elseje van, újév. Mikor szerveztem a visszautat tudtam, hogy lesz ez a 4 órás bécsi tranzit, és örültem is, hogy majd a vámmentesben eltöltöm az időt minden különösebb gond nélkül ( akár 8 órát is ha arról van szó :D ) Na jó, nem :) De azt nem kalkuláltam be, hogy hajnal 5-kor azért zárva minden.:) Szívás.
De mire jó a telefon és a free wifi? Megnéztem a reptér oldalán, 7-kor nyitnak, T.-nek szóltam nincs tovább alvás, ébresztő. Felmentünk a D&G-be és amit induláskor kinéztünk cipőt neki, azt most megvettük 40 % -kal olcsóbban , az újévi, karácsony utáni leárazásnak köszönhetően:) Nnna, tudunk mi vásárolni.:)
Bécsből légcsavaros géppel jöttünk, még nem ültünk ilyenen, komoly volt.

14.25. Megérkeztünk haza, testvérem hazahozott minket Ferihegyről.
Anyuéknál igazi, isteni finom rántott husi, töltött husi ,
franciasaláta, kaszinótojás, káposztás csülök, bejgli, pezsgő...
Nagyon hiányoztak, voltak örömkönnyek, a szeretet tapintható ;) Jó újra itthon.

Mindenütt jó, de legjobb otthon... ahogy Alice mondta, mikor hazajött Csodaországból. Azt hiszem mi is ott jártunk..;).

És akkor egy kis összegzés. Nagyon jó volt, sokkal jobb mint hittük. Utazni a legjobb, ha tehetném állandóan idegen tájakra utaznék. Sokkal egyszerűbb minden, mint hisszük, hiszen ez egy iparág, rengeteg piaci szereplővel , és mi vagyunk a vevők.
Azért mert egyszerű minden , nem árt utánanézni, olvasni a dolgoknak. Rengeteg pénz marad a zsebben, ha tudod az ottani viszonyokat. Sajnos sok lehúzási kísérlettel találkoztunk, de képben voltunk mindennel, így nem tudtak palira venni ( vagy profik voltak a javából ;)
Thaiföld már nem annyira olcsó ( de európai árakhoz viszonyítva még mindig olcsóbb mint más). Valóban az volt 5-10-20 éve, de ma már annyira sok a turista ( főleg orosz ) hogy az árak nagyon megugrottak, hiszen van aki megvegye méregdrágán a dolgokat, akkor hülye lenne olcsón adni. A fő nyaralóhelyeken most már oroszul is ki van írva minden, orosz étlap van, oroszul beszélnek hozzád...

Ami olcsó az ugyanaz a kínai gagyi amit itthon is megkapsz, ami igényes, minőségi, az drágább mint itthon. Vásárolni ezért nem érdemes.
A kaja ami egyedül olcsó, de abból is csak a thai. Ha európait szeretnél enni, az olyan áron van mint itthon. És a szállodák is jóval kevesebbe kerülnek mint itthon egy hasonló kaliber.
Én imádom a thai kaját, nekem Thaiföld egy kulináris mennyország volt. T.-nak viszont már kényesebb a gyomra, de azért ő sem éhezett ;)

Bangkok megosztott minket. T. nagyon nem szerette, én igen. Igen koszos, szmogos, zajos, állandóan dugó van, de nagyon érdekes város. Az emberek valóban állandóan le akarnak húzni. De ha ezt tudod, és van egy kis eszed, elhajtod őket, nem kell velük foglalkozni.
A taxisok szemetek, de hol nem...? Na jó itt extrém módon, és kollektíven.
A net... Na ebben egyetértettünk, katasztrófa. Nagyon drága és rettenetes . Botrány, központilag szabályozott, cenzúrázott. De hogy egy levelet 20 percig küldjön?!
A tengerpartok, főleg Samui, csodaszép. Tele kókuszpálmával, gyönyörű partokkal, vízeséssel, fehér homokkal.
Az abszolút kedvenc Malájzia- Kuala Lumpur. Az emberek valóban kedvesek, nem olyan agressziv módon mint thai kollégáik. Sok a zöld, nincs akkora szmog. Aranyosak, érdeklődőek, segítőkészek.
Nem igaz, hogy nincs látnivaló, csak egy kicsit utána kell olvasni... Mi megnéztük a Petronas tornyokat, a Menara KL towert, a Merdeka Square-t, Sultan Abdul Samat, a hires harangtornyot, a világ legmagasabb zászlórúdját, a Batu barlangot Murugannal, és még sok minden kimaradt. A maláj szigetek ( Perhentian pl.) legalább olyan szépek mint thai testvérei, de még nem annyira elturistásodott, legközelebb lehet ez lesz a célpont...
Visszamennénk -e? Persze:)
Visszajönni milyen? Nagyon rossz. Az emberek savanyúak, mogorvák, véletlenül sem mosolyognak. Hideg van, szürkeség, sötét. És hideg. Nagyon hideg. A hideget mondtam már?
De a család kárpótol ezek miatt. Nagyon jó megölelni azokat akiket a legjobban szeretünk. Végül is ez az élet, nem lehet mindig nyaralni...( sajnos)
Már most azon agyalok, hogy hogyan lehetne visszamenni... ?

És akkor pár szó a piszkos anyagiakról... Amikor azt mondom Thaiföldön voltunk, a reakció általában az volt hogy : aha, nincs itt válság kérem...:) vagy: aha oszt miből? És a többi :) Nos nem. A repülőjegy drága , illetve ahogy vesszük. Bangkokig kb. 9000 km és vissza is ugye, ezért a 170 ezer forint szerintem korrekt. Az ottani repülőjegyek nevetségesen olcsók. Majd ha itthon, Európában is 10 ezer forintokért repkedhetünk össze vissza, azt mondom rendben van. Szingapúrból Malájziába például 8 ezer forint / fő volt a jegy minden illetékkel, foglalt üléssel stb. Vagy mondhatom azt is , hogy repülővel olcsóbb lett volna a Surat Thani- Bangkok táv ( 800 km) mint vonattal? Ami szintén nem egy ökör ára.
Szóval a nagy repjegy húzós, de ennyi. A szállás: ez azért árnyaltabb kicsit. Mivel T. ragaszkodott bizonyos feltételekhez mint pl. sokcsillag, medence, belváros, kicsi luxus ( mondjuk ki sznob, de én nem :D ) így kicsit több a szállás ár. De még így is olcsó. A 24 nap alatt elköltöttünk 304.980 Ft-ot szállodára, de főleg négy és ötcsillagosban voltunk. Ha normálisabb igényeink lennének ennek töredékéből kijött volna...Ez átlag napi 15.000 Ft-os szobaárat jelent, itthon ennyiért nem kapsz ilyen minőségű szállást. A legolcsóbb 8000 Ft volt, a legdrágább 35.000 Ft ( Kuala Lumpur ) Amikor Görögországba kerestem nyárra apartmant ott is 15 ezret kértek el...Már bocsánat, de ha választani kell...
A kaja: ez a legdurvább része. És itt most nem az utcai étkezésre gondolok, bár én azt is nagyon értékeltem, de T. nem, nem és nem:)
Az utcán 100 Ft egy hús nyárs, 140 Ft a friss ananász, 150 Ft a Banana Pancake, 350 a kókusz, 150 a papaya, mangó. A pad thai és a sült tészta csirkével pl. 350 Ft. Étteremben ketten olyan kétezer forint körül fizettünk, a legdrágább a japán étterem volt de ott is csak ötezer forint volt a vége és ez a Petronas torony aljában volt a Suria KLCC-ben ( vagyis drága placc) Illetve a homáros vacsi Samuin drágább volt Szenteste, de meg lehet nézni itthon mennyit fizetnél a homárért ( ott 900 bath volt a T.-é ami 6300 Ft )
Tavaly szilveszterkor Máltán voltunk, ha beültünk enni valahova, a legkevesebb amit fizettünk egy tizes volt, nagyon alap kajákért is, és ott ennyi az átlag..
Szóval amennyiből elmentünk Máltára tavaly 5 napra azt ha megduplázzuk akkor annyiból elmehetünk DK-Ázsiába 24 napra...
Legközelebb mikor azon gondolkozunk elmegyünk Európába 1-2 hétre nyáron, ahol drága a szállás, drága a kaja, a belépők és minden, lehet azt mondjuk inkább ici-picit többet hozzáteszünk, de megint.... talán.....remélem :)

Az utazás: a repülő turista osztályon, hát... elég kínzás. Sok az a kilenc óra, kényelmetlen. Azt hiszem így jó, ha éjjel repülünk, és valamennyit tudunk aludni. De ülve nem a legkényelmesebb. Az a baj, hogy hiába nagy Boeinggel mentünk, az ülések ugyanolyan kicsik mint a többi gépen. De most ahogy telik az idő, azt mondom kibirható, legalábbis felülnék megint, ha mehetnék Thaiföldre ;)) A kaja és a fedélzeti ellátás jó volt az Austrian nem rossz, a sztyuvik is kedvesek voltak. Thaiföldön, Malájziában és Szingapúrban az utazás élmény. Minden gördülékeny, profi, jól szervezett. Az emberek utaznak, tömegközlekednek és elég fejlett szinten. Olcsó, igényes ( tudom ez a kettő általában kizárja egymást..) Az AirAsia profi, szép és új flotta, aranyos sztyuvik, olcsó árak. Az összes repülőjegyet itthonról vettem meg a fotelből, sehol semmi gondom nem volt. A kézipoggyásszal ( mérete, súlya ) a kutya sem foglalkozott. A gépek nem késtek sehol, elégedettek voltunk.
A helyünket a gépen azt hiszem 500 Ft/ fő volt lefoglalni. Nincs rejtett költség és egyéb lehúzó finomságok mint Wizz, Ryan társainál.
A reptereken mindenhol Wifi, padlószőnyeg, masszázsfotel, orchidea, orchidea orchidea.

Tömegközlekedés: Bangkok, Kuala Lumpur és Szingapúr. Lenne mit tanulni. Több vonalon metró, Skytrain ( magasvasút) bárhova el tudsz jutni pillanatok alatt. Olcsó, egyszerűen kezelhető. Mindenhova kiírva minden, nem tudsz eltévedni. Teljesen automatizált be-, és kiléptetés. Szingapúrban tourist-pass nagyon jó találmány. Tiszta kocsik. Amikor végigmegy a vonalon végigszaladnak rajta a takarítók.
Tiszta, nincs firka, karc, szakadás sehol. Jó ott tömegközlekedni. Nincs az az "etnikai réteg"
akitől félsz amikor lemész Pesten a metróba...Pedig itt is van szegénység, de mégsincs suttyóság...
A metrón mindenki a telefonját nyomkodja. Mindenki. Senki nem néz fel, nem néznek egymásra. És mindenkinél Iphone van. De tényleg. Beszállsz egy kocsiba ahol van 30 ember, akkor 30 ember lefelé néz a telójára és 28 biztos Iphone. :)

Technika: Akartunk vinni egy kamerát. Nem vittünk, mert kézipoggyásszal mentünk, nem akartunk még töltőt is vinni, meg vigyázni rá...Akartunk vinni egy Canon gépet, de az is nehéz, ahhoz is töltő kell...stb. Ezért csak egy kis kompakt gépet hozott T., én pedig hoztam egy Iphone5-öt. Az összes képet, videót ezzel csináltuk. A 32 giga kevés volt, kb. 50 GB anyag lett a végére. Vittünk egy laptopot ( mert az kell...)) és arra raktuk át a képeket. Nem bántuk meg. Nagyon jó képeket csinál, és nagyon jó minőségű HD videót, felesleges cipelni plussz gépeket szerintem.

Kézipoggyásszal utazni:
rettegtem milyen lesz, amikor nem tudok minden nap másik ruhát felvenni. Tavaly télen Máltára 2 bőrönddel mentünk az 5 napra, 3 különböző csizmát vittem a hozzá színben illő kabáttal. Szóval nem vagyok egyszerű eset, de ezt ne részlettezük... És akkor induljak el egy közepes méretű kézipogyásszal, amibe szinte semmi ruha nem fér, ilyenek, hogy smink, haj és manikűr egyebekről nem is beszélve? Meglepő, de teljesen jól viseltem. Féltem, hogy esélyem sem lesz jó nőnek lenni ezek nélkül, de eszembe sem jutott ilyesmi. Minden tökéletes volt.
Elég ez a mennyiségű cucc. A trópusokon nem kell eleve sok ruha, lehet mosatni és bármit meg lehet venni. Legközelebb sem viszünk nagy bőröndöt. Felesleges. 25-40 bath a mosatás ( 180-200 Ft) egy kiló és kivasalva kapod vissza másnapra a ruhákat. Korrekt. Sok sok turistát láttunk hatalmas gurulós bőröndökkel cipekedni, minek? Szóval, nem téma.

Ahogy visszajöttünk már másnap dolgoztam. Volt egy kis jetlag, de nem volt veszélyes. Nekem oda rosszabb volt, T. fordítva élte meg neki hazafele volt nehezebb átállni. Esténként o.k. már a híradón bealvás volt, de ez legyen a legnagyobb gond...:)
Kicsit rossz volt a váltás. De már túl vagyunk rajta. Az első pár napban csak annyit mondtam mindenkinek, vissza akarok menni, nagyon rossz itt. Már nem ez a helyzet. Ez az otthonom, és szép ez is, csak máshogy. Az biztos, hihetetlen mennyiségű élmény, látvány, inger ért minket. Sok volt a 24 nap és nagyon tartalmas. Nem éreztük, hogy rohannánk, vagy sok a program. Nem tudtunk unatkozni sehol sem, nem maradtunk annyi ideig. Minden helyszín beváltotta a reményeket, sehol sem csalódtunk. Tökéletes utazás volt, ennél jobban nem szervezhettem volna meg, minden percét élveztük. Kár hogy véget ért...Slideshow Report as Spam

Use this image in your site

Copy and paste this html: