Januari: landen in Wenen

Trip Start Jan 01, 2005
1
9
Trip End Jan 01, 2007


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Austria  ,
Saturday, January 1, 2005

De landing in Wenen
Verhuizen is altijd leuk, speciaal naar het buitenland. Er komen zoveel dingen bij kijken, soms is het echt om gek van te worden: afmelden in NL, aanmelden via een 'Meldezettel' in Wenen, is de verzekering ook in het buitenland geldig? Moet je in Wenen ingeent zijn tegen gele koorts? Weet de Belastingdienst eigenlijk dat we zijn verhuisd? Moeten we nou nog een keer naar Ikea voor een kast? En de weg vinden door de wirwar van 'Gassen' in Wenen is op zich al een wereldreis. Maar goed, uiteindelijk went alles en zijn we langzaam de geheimen van Wenen aan het ontdekken......

Wonen in Wenen
Inmiddels zitten we in ons nieuwe stulpje (Klimschgasse 5, top 17, 1030 Wenen, +43 1 9133 138) en hebben het goed naar ons zin. Dunk de kat heeft nog het meest moeten wennen, aangezien we op de 4e verdieping wonen en zij niet meer lekker buiten kan ronddartelen. Kat heeft een 'warroom' ingericht, van waaruit Krauthammer International met veel power de O'rijkse markt gaat veroveren en we hebben een mooi schilderij (Boeddhistische Zon) gekocht in een Weens atelier. We wonen in het 3e district (Wenen heeft er 22) tussen het Prater (Weense Vondelpark) en het Belvedere (waar 'De Kus' van Gustav Klimt hangt) in. We zitten dichtbij het centrum (1e district), waar het stikt van de monumentale gebouwen (De Staatsopera, de Ringstrasse, de Musikverein, hotel Sacher etc.). Wenen is een mooie en vooral klassieke stad met veel historie. Nog geen 100 jaar geleden was het het centrum van het Habsburgse keizerrijk (de 'Oostenrijk-Hongaarse monarchie'), een rijk dat zich uitstrekte over Oostenrijk, Hongarije, de Balkan, Duitsland, Tsjechie en Polen. Na WOI is dit rijk gereduceerd tot het huidige Oostenrijk (door de Duitsers in WOII smalend 'de Oostmark' genoemd), iets waar de Oostenrijkers nog steeds erg van balen en volgens insiders een geweldig minderwaardigheidscomplex over hebben. De pracht en praal van het verleden wordt dan ook krampachtig in stand gehouden via de tradities, gebouwen en via de grote nadruk op adellijke verschijnselen als titels (als je geen Herr Magister bent tel al nauwelijks mee; zelfs de schoonmakers heten Obersaubermachchef).

Wat ons hier erg is opgevallen, is de 'ingetogenheid' van deze stad. Het is een heerlijke plek om te wonen (Wenen staat elk jaar in de wereldwijde top 3 van steden met de hoogste kwaliteit van leven), er is veel historie en traditie, cultuur, mensen zijn erg outdoor sports minded, het eten is echt super. Wat mist is de dynamiek, die je in steden als Amsterdam en Barcelona wel hebt. Het voelt alsof de stad en haar mensen zich 'inhouden'. Er wordt niet veel gelachen, er is weinig gekkigheid en mensen gaan niet uit hun dak. Als je zaterdagochtend om 3 uur de hipste club in de stad binnenkomt, wordt er niet echt gedanst, maar een beetje flauwtjes heen en weer geshuffeld. Rare jongens, die Weners. Zou het toch met het verleden te maken hebben?
Slideshow Report as Spam
  • Your comment has been posted. Click here or reload this page to see it below.

  • You must enter a comment
  • You must enter your name
  • You must enter a valid name (" & < > \ / are not accepted).
  • Please enter your email address to receive notification
  • Please enter a valid email address

Use this image in your site

Copy and paste this html: